Razvoj omladinske politike tema javne debate održane u Užicu

Autor: uzice.rs
12. Oktobar 2023
Razvoj omladinske politike tema javne debate održane u Užicu

“Razvoj omladinske politike u Užicu i Požegi”, tema je javne debate održane u Užicu u organizaciji Kancelarije za mlade grada Užica i Udruženja “Narodni parlament” uz učešće predstavnika lokalnih samouprava, Ministarstva turizma i omladine, udruženja, obrazovnih institucija sportskih klubova i mladih.

Prisutnima se u ime domaćina grada Užica obratila gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, izrazivši zadovoljstvo što se o ovoj temi govori u gradu, koji prednjači po pitanju brige o mladima i njihovom uključivanju u donošenje važnih strateških dokumenata.

“Svesni značaja njihovog mišljenja i učešća, mlade smo uključili u donošenje svih za grad važnih dokumenata i odluka. Mi kao donosioci odluka na lokalu, trudimo se da maksimalno podržimo njihove ideje i projekte pa to i činimo kroz sufinansiranje istih, a od ove godine i budžet za omladinske politike značajno je uvećan. Naši volonteri imaju priliku da kroz studijske posete u zemlji i inostranstvu, brojne radionice i edukacije steknu nova znanja i iskustva, koja potom prenose vršnjacima. Jednostavo sve što radimo, radimo da mladima pružimo što bolje uslove za formalno ali neformalno obrazovanje i razvoj njihovih poslovnih karijera. To će opet doprineti našem zajedničkom cilju da mlade zadržimo u gradu i da upravo oni budu ti koji će u budućnosti voditi ovaj grad i na najbolji način o njemu brinuti”, istakla je gradonačelnica.

Snežana Klašnja savetnik ministra za turizam i omladinu, naglašava da su ovakvi događaji veoma značajni.

“Želimo da podržimo i grad Užice i opštinu Požega u daljem razvoju omladinske politike. Hoćemo da razgovaramo sa mladim ljudima, šta je to što njima treba, koji su osnovni izazovi sa kojima se suočavaju, šta je to što vide da im je potrebno od grada i države, da bi mogli da zaista kvalitetno žive u Srbiji. To i jeste jedan od ciljeva nove Strategije za mlade u Republici Srbiji, koja je doneta ove godine i koja važi do 2030. godine”.

Prema rečima Gorana Mitrovića iz udruženja “Narodni parlament” iz Leskovca, omladinska politika su zapravo svi pisani dokumenti koje treba sprovesti u realnost.

“Grad Užice trenutno nema aktivni pisani dokument, jer je prethodni istekao, pa želimo da uz pomoć mladih napravimo dokument koji odgovara njihovim potrebama i da se ono što je najbitnije, taj dokument imlementira uz pomoć budžetskih sredstava lokalne samouprave i sredstava sa nivoa resornih ministarstava”.

2019. godine je istekao Akcioni plan za mlade grada Užica, a sa izradom Plana razvoja grada Užica za period 2023-2030 i nacionalne Strategije za mlade stekli su se uslovi da se kreira novi dokument, koji će po rečima Marije Maričić koordinatora Kancelarije za mlade, biti podloga za buduće korake.

“Iako imamo više od 90 aktivnih mladih u našem volonterskom centru i radimo ozbiljne akcije, taj dokument pružiće nam smernice šta je ono što ćemo raditi u narednom periodu. Naravno najbolji model kreiraćemo u direktnoj komunikaciji sa mladima, predstavnicima lokalne samouprave i ministarstava, zbog čega je veoma važna i ova debata koju smo organizovali.

“Istraživanje položaja i potreba mladih i stanja lokalnih omladinskih politika u Užicu i Požegi” objavljeno u junu ove godine pokazalo je kako mladi žive, kako razmišljaju, šta ih brine , šta bi ih učinilo zadovoljnim i to je, kako su istakli učesnici debate, važan korak u daljem radu na kreiranju svih dokumenata vezanih za mlade.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs