Ekologija

Čajetina najuspešnije upravlja otpadom

AUTOR | cajetina.org.rs

Foto--zlatiborvesti.com
28.06.2016.

Predstavnici KJP “Zlatibor“ iz Čajetine učestvovali su u Strugi u Makedoniji završnoj konferenciji u okviru projekta “Upravljanje čvrstim otpadom u prekograničnim ruralnim i priobalnim područjima Jugoistočne Evrope“.

Eksperti iz oblasti upravljanja otpadom predstavili su rezultate dosadašnjeg rada. Posebno priznanje odato je opštini Čajetina i gradu Brčko koje na svojim teritorijama nemaju formirana divlja smetlišta većih gabarita. Pored toga Čajetina i Šabac su istaknuti kao najuspešnije opštine u pogledu upravljanja otpadom imajući u vidu da su uspeli da pokriju 100% teritorije organizovanim sakupljanjem i odvoženjem otpada, kaže Srđan Pantović, direktor KJP „Zlatibor“ i dodaje da je ovo je posebno važno za ruralna područja jer je u svakom selu opštine Čajetina, u zavisnosti od broja stanovnika, postavljeno više mini transfer stanica u vidu kontejnera za komunalni otpad zapremine 5 m3.

Srđan PAntović, direktor KJP "Zlatibor"   Foto--zlatiborvesti.com
Srđan Pantović, direktor KJP “Zlatibor”                              Foto–zlatiborvesti.com

Pantović tvrdi da to nije kraj, jer nadležno KJP „Zlatibor“ trenutno radi na iznalaženju još boljih rešenja za sakupljanje primarno selektovanog otpada na teritoriji naseljenih mesta Zlatibor i Čajetina, a u perspektivi je i uvođenje primarne selekcije otpada po selima., navodi Pantović. On naglašava važnost pravilnog odvajanja otpada na mokru i suvu komponentu, jer kako kaže što se više „suvog otpada“ dobrog kvaliteta sakupi on će ići na dalju reciklažu, a sredstva koja se sada izdvajaju za deponovanje komunalnog otpada na Regionalnu deponiju „Duboko“ u Užicu, izdvajaće se za nabavku dodatne opreme iz oblasti upravljanja otpadom. Od Zlatibora kao najvećeg turističkog centra u Srbiji,opština Čajetina ostvaruje značajan deo prihoda koji se dalje usmeravaju u izgradnju infrastruktue, tako da je cilj da Zlatibor postane „Zelena turistička destinacija“ a opština Čajetina ekološki najčistija opština u Srbiji, kaže Pantović. On podseća da se do ostvarenja tog cilja dolazi isključivo učešćem svakog građanina koji treba da bude svestan da otpad nije smeće i da je dalja reciklaža naša odgovornost prema životnoj sredini u kojoj živimo.

Projekat je sproveden od strane Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) i NALAS-a uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Modernizacija komunalnih usluga i vlade Švajcarske. Na Konferenciji su učestvovali predstavnici iz pilot država: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Srbije sa Kosovom i Metohijom.