Kamen temeljac za gondolu

iconČajetina

September 21, 2017

Na Torniku su otpočeli radovi na završnoj stanici “Gold gondola”, najduže panoramske gondole na svetu, koja će spojiti centar Zlatibora i vrh Tornika.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina je istakao da je  posle višegodišnjih napora i istrajavanja na projektu zlatiborske gondole, ali i velikih opstrukcija i ulaganja, konačno postavljen kamen temeljac za veliki i značajni projekat za opštinu Čajetina, ali i republiku.

Stamatović veruje da će upravo gondola biti dodatna poluga razvoja kojom će se Zlatibor svrstati u red najrazvijenijih turističkih centara iako rad na njemu počinje praktično od kraja, a ne od početka zbog načina izdavanja dozvola od strane nadležnog Ministarstva.

Direktorka „Gold gondole“ Bojana Božanić izrazila je očekivanja da će u što skorijem vremenu ministarstvo izdati dozvole i za preostale delove trase gondole, početnu i međustanicu, i da bi ukoliko sve bude bilo po planu gondola mogla da bude gotova u toku naredne godine i tada i primi prve putnike.

kabina

Okupljene meštane i posetioce Zlatibora pozdravio je i pisac i pesnik Ljubivoje Ršumović koji je sa prisutnima podelio svoj san iz detinjstva i želju o izgradnji „dizače“ u svom rodnom selu Ljubišu. Istakao je da je želeo da spoji Gornji i Donji Ljubiš, odnosno zaseok u kome je živeo sa lokacijom škole, zbog kog je od početka veliki zagovornik izgradnje gondole, koja bi iako ne na lokaciji koju je zamišljao ipak bila ostvarenje njegovog dečačkog sna.

Podsećamo, deo radova na izgradnji Gold gondola Zlatibor započet je u februaru i maju ove godine na dve narodne mobe kojima se odazvalo više hiljada građana Zlatiborskog okruga i turista. Opština Čajetina inicirala je mobe pod sloganom “Narod gradi gondolu” u znak protesta protiv sporosti državnih organa u izdavanju neophodnih dozvola za gradnju. Izvođač radova je MPP Jedinstvo iz Užica.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu ove godine građevinsku dozvolu Opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, na završnoj stanici na vrhu Tornika, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova.

U prvoj polovini 2018. godine planiran je završetak radova i prva vožnja Gold gondolom Zlatibor.