Mimoze prvo zamirisale na Zlatiboru

iconČajetina

January 22, 2018

Defileom na Kraljevom trgu na Zlatiboru kao prvoj od pet destinacija na trasi karavana najavljen je predstojeći 49. Praznik mimoze u Herceg Novom, koji od 1969. godine organizuju Turistički savez Boke Kotorske i Skupština opštine Herceg Novi.

slika_3_0

Karavan mimoze tradicija je ovog praznika, a učesnici su hercegnovske mažoretke, Gradska muzika Herceg Novog i klovnovi.

Mažoretke i ostali učesnici karavana pozvali su – muzikom, plesom, deljenjem mimoza i promotivnih materijala, u  veselom raspoloženju – sve stanovnike i posetoce Zlatibora da dođu u Herceg Novi tokom februarua.

Višednevna manifestacija otvara se 2. februara karnevalskom povorkom i koncertom Nine Badrić, a raznovrsni programi (Maskenbal, ”Dani Beograda”, Fešta na skveru, ”Dani Grčke”,izložba cveća, plivački miting i drugo) traju tokom celog meseca.

Karavan mimoze realizuju opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi, Javna ustanova kulture „Hercegfest“, Gradska muzika i mažoretke i NVO „Maškare“, a u saradnji sa upravama i lokalnim turističkim organizacijama gradova koje karavan obilazi.

Inače, Praznik mimoze se održava u čast cveta mimoze i predstavlja festival zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija Herceg Novog koji je 1991. godine je član Udruženja karnevalskih gradova Evrope (FEEC).

U periodu od 1969. do 1995. godine Karavan Praznika mimoze je prešao skoro 80.000 kilometara, a popularne mažoretke su gostovale i na otvaranju 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

Jedna od najpoznatijih manifestacija je Fešta od mimoze, ribe i vina, koja se održava duž naselja Kumbor, Đenović i Baošić. Tokom ove manifestacije, koja se održava svake prve subote u februaru služi se riba i vino uz defiliranje mažoretki i gradske muzike. Svake godine se održava Međunarodna izložba cveća, a zadnjih godina se održava i popularni Festival vina. Od 1968. godine se održava prestižna likovna manifestacija Hercegnovski zimski salon.

Svake godine se u gradskoj luci Škver održava manifestacija suđenja karnevalu za sve loše što se dogodilo gradu Herceg Novom, poznata kao Karnevalska svetkovina. Tokom Praznika mimoze se održavaju i manifestacije: Riblja večera, Veliki dječji maskenbal, Velika bokeška fešta, Mažoret parada, kao i razne predstave, izložbe, koncerti itd.