Fondacija Divac podržala četiri samohrane majke iz Užica

iconRegion

March 30, 2016

Četiri samohrane majke iz Užica pokrenule su, odnosno unapredile sopstevni biznis zahvaljući sredstvima u iznosu od 180 000 dinara koja su dobile na konkursu Fondacije Ana i Vlade Divac. Konkurs Fondacije partnerski je sproveden uz podršku grada Užica, a za iznos koji su dobile privrednice, sredstva su ravnomerno izdvojili Fondacija i grad.

Fondacija Ana i Vlade Divac nekoliko godina unazad finansiraju projekte samohranih roditelja u Srbiji, a ovo je prvi put u Užicu. Konkurs je bio raspisan krajem prošle godine, a stiglo je svega šest prijava, od kojih je komisija odabrala četiri najbolje poslovne ideje.

Samohranoj majci, 22-dvogodišnjeg sina i 13- godišnje kćerke, Sanji Borović, koja je pre devet godina otvorila frizerski salon, pomoć Fondacije Ana i Vlade Divac, došla je u pravo vreme. Od dobijenih sredstava, koja su bila isključivo u opremi i repromaterijalu, uspela sam da obnovim stolice za rad i nabavim novu liniju frizerske kozmetike, kaže ona, i dodaje da sada očekuje i povećan obim posla.

Pomoć je stigla i Vesni Ćosović, koja je uz dobila sredstva za osnivanje  Udruženja obolelih od osteoporoze. Preostala dva granta pripala su Jeleni Cvrkotić koja se bavi proizvodnjom maline i Nadi Petrović za proširenje već postojećeg malinjaka.

Konkurs će biti i ove godine, jer želimo da ohrabrimo samohrane roditelje kojima na ovaj način pomažemo da preuzmu inicijativu kako bi sebi i deci omogućili bolje uslove života, istakla je Ivona Gvozdenović, predstavnica Fondacije Ana i Vlade Divac.

Grad Užice i dalje će podržavati samohrane roditelje kroz saradnju sa ovom fondacijom, ali i u partnerstvu sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Branko Gavrilović, član gradskog veća zadužen za socijalnu politiku, podsetio je da su grad i Fondacija Divac u 2015. godini realizovali i projekte omladinskih fondova Fondacije Divac. Za tekuću godinu najavljuje intenzivniju saradnju Fondacije i grada na projektima u oblasti poljoprivrede, konkretnije razvoja kozarstva.

Inače, Fondacija Divac u ovoj godini uključiće osam opština u projekte zapošljavanja mladih kroz poljoprivredu, jer iskustvo iz prethodnih godina pokazalo im se kao uspešno.