Region

Znanje i informacije za efikasnu poljoprivredu

AUTOR | Dušica Polić

grad-kosjeric
29.11.2016.

Vlasti u Kosjeriću duboko su uverene da selo i zapošljavanje u njemu i oko njega mogu omogućiti prevazilaženje nastale krize, pri čemu ključna stvar mora biti radikalno novi odnos društva prema selu.

Umesto dosadašnjeg pristupa selu i poljoprivredi, gde su oni tretirani kao proizvođači jeftine hrane, mora se stvoriti koncepcija takozvanog ruralnog razvoja, a koja se temelji na demografskim, prirodnim, ekonomskim i socio-kulturnim potencijalima.

Radanovci, jedno od sela opštine Kosjerić u kome je sve manje stanovništva
Radanovci, jedno od sela opštine Kosjerić u kome je sve manje stanovništva

U osnovi cele priče u Kosjeriću smatraju da se mora obezbedi dobar trasfer znanja, pa u lokalnoj vlasti tu vide svoju ključnu ulogu.

Na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da opštine formiraju lokalne fondove za poljoprivredu, opština Kosjerić među prvima je u Srbiji to i uradila. „Fond za razvoj poljoprivrede opštine Kosjerić“ pored aktivnosti u pogledu raspodele podsticaja za poljoprivredna gazdinstva, svoju ključnu ulogu ostvario je u transferu znanja poljoprivrednicima zajedno sa odsekom za lokalno ekonomski razvoj opštine.

Na području Kosjerića pored toga aktivne su dve naučne ustanove i to Institut za krmno bilje iz Kruševca i Institut za voćarstvo iz Čačka, kao i Poljoprivredna savetodavna stručna služba iz Užica.

U okviru opštinske uprave Kosjerić postoji i poseban odsek za lokalno ekomomski razvoj koji obavlja poslove za poljoprivredu i vodoprivredu.

Na području opštine Kosjerić „Brdo grad“, Institut za voćarstvo iz Čačka ima sopstveni voćni rasadnik malina. Na ovom terenu tako je prisutan, kako u proizvodnji sadnica, tako i na polju transfera znanja, pa ima određeni broj odabranih domaćinstava čiju proizvodnju prati i svojim stručnim savetima doprinosi povećanju prinosa voćarskih kultura.

Brdo Grad kod Kosjerića
Brdo Grad kod Kosjerića

Institut za krmno bilje iz Kruševca već treću godinu sprovodi projekat „Unapređenje stočarske proizvodnje na teritoriji opštine Kosjerić kroz uvođenje travno-leguminoznih smeša“.

Ovaj projekat uveliko je oživeo i odabrani farmeri dobijaju kroz projekat besplatno travno-leguminozne smeše, mineralno đubrivo, krečni materijal, ali još važnije je, stručne savete vezane za pravilan način pripremanja stočne hrane.

U proteklom periodu na području opštine Kosjerić PSSS Užice sa svojim stručnim službama, delovala je na više načina, od brojnih predavanja putem zimskih seminara, radionica po mesnim zajednicama i poljoprivrednim gazdinstvima, pa do kontinuirane edukacije odabranih poljoprivrednih proizvođača.

Posredstvom PSSS Užice u 2012-toj godini dobijena je i postavljena mala meteorološka stanica – „metos“ na području sela Varde za praćenje svih bitnih parametara (temperature, količine padavina, vlažnosti vazduha, vlažnosti lista, brzine vetra i sl.) od utcaja za poljoprivrednu proizvodnju.

Metos stanice postavljene su u Vardi u cilju što efikasnije poljoprivredne proizvodnje
Metos stanice postavljene su u Vardi u cilju što efikasnije poljoprivredne proizvodnje

Za „metos“ je instaliran i program za najavu biljnih bolesti kod maline, jabuke i krompira. Naredne godine na osnovu projekta gde su partneri bili Federalni zavod za poljoprivredu kantona Sarajeva i PSSS Užice dobijene su još dve meorološke stanice i postavljene su na lokacijama opštine gde je najrazvijenije voćarstvo – u selima Seča Reka i Makovište.

Posredstvom PSSS Užice na teritoriji opštine Kosjerić organizovano je i prikupljanje preko 1200 uzoraka zemljišta, urađena je besplatna agrohemijska analiza i date su preporuke popravke kvaliteta i đubrenja.Ova služba inače, ovlašćena je i za suzbijanje ambrozije i kontinurano je prisutna na terenu kako bi se suzbio ovaj alergogeni korov.

Na području opštine Kosjerić PSSS Užice ima 30 odabranih domaćistava čiju proizvodnju kontinuirano prati i stručnim savetima doprinosi da ona bude ekonomski isplativa.

kosjeric_grbOvaj tekst je deo projekta “Obrazovani mladi za bolji Kosjerić” sufinasiran sredstvima opštine Kosjerić za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015. godini.