Region

Dan opštine Nova Varoš traje sedam dana

AUTOR | Uzička Republika Press

NET-spomenik.jpg_OP_
31.10.2018.

Nova Varoš će 1.novembra proslaviti opštinski praznik, datum kada je slavna Javorska brigada pre 106 godina oslobodila zlatarski kraj od viševekovnog turskog ropstva. Prvi put u novijoj istoriji grada na padinama Zlatara, proslava Dana opštine traje sedam dana, počev od 28.oktobra do 4.novembra, uz obilje sadržaja.

Nova Varos

Centralna svečanost predviđena je za četvrtak 1. novembra i počeće u 14 sati. Prema programu, tada bi trebalo da bude presečena vrpca na spomen-obeležju u čast novovaroških 1.200 ratnika izginulih u ratovima od 1912-1918. godine, a završiće se Svečanom akademijom koja je u 18 sati u Domu kulture. Spomenik će otkriti Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Istog dana u 16.30 sati biće svečano otvorena Spomen soba vojvode Petra Bojovića , smeštena u potpuno adaptiranom drugom krilu zgrade Zavičajnog muzeja.

Iz opštinske uprave Nova Varoš najavljuju da će na svečanoj akademiji, u prisustvu brojnih uglednih zvanica, govoriti predsednici Opštine i Skupštine – Radosav Vasiljević i Nikola Jelić.

Kulturno-umetnički program obeležiće nova koreografija KUD-a Doma kulture “Igre iz okoline Nove Varoši” i dramsko-muzički hepening “Vojvodi u čast” u izvođenju glumaca Lepomira Ivkovića i Jelene Stajkovac, uz pratnju profesionalnog kvarteta.

Po tradiciji  u okviru akademije zaslužnim pojedincima i kolektivima i najuspešnijim studentima i đacima biće dodeljena priznanja i zahvalnice kao i novčane nagrade.

Podsećamo, u opštini Nova Varoš pored proslave opštinskog praznika tokom ove godine obeležena su još dva značajna jubileja – 160–godišnjica od rođenja slavnog vojvode Petra Bojovića i vek od završetka Velikog rata.