Region

Suša izazvala vanrednu situaciju

AUTOR | www.varoske.net

suša640-640x427
28.08.2017.

Na celoj teritoriji opštine Nova Varoš uvedena je vanredna situacija zbog problema u vodosnadbevanju koji su posledica dugotrajne suše, a odluku je jutros doneo Opštinski štab za vanredne situacije.

Apelu za pomoć odazvala se Vojska Srbije koja je već uputila dve kamionske cisterne za vodu, ukupne zapremine deset kubika.

selo-Ponor-nema-vode

Vojne cisterne su od juče na terenu i sve dok bude potrebe dopremaće vodu za piće meštanima iz ugroženih sela. Radićemo u kordinaciji sa predsednicima mesnih zajednica koji su najbolje upućeni u situaciju na terenu-kaže Radivoje Bujišić, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Najteža situacija je u selima na padinama Javora, poznatom stočarskom kraju, a problema sa vodom ima i u drugim delovima opštine.

Situacija je alarmantna, zbog čega smo kao i pre pet godina zatražili pomoć vojske, a očekujemo i pomoć države u nafti za rad cisterni. Ni najstariji meštani ne pamte ovako visoke temperature u ovo doba godine, a problema ima u gotovo svim selima.

Zbog dugotrajne suše utanjila su izvorišta i presušili planinski potoci , a od jutros je suvo korito i reke Vrševine u Božetićima na kojoj su meštani pojili stoku. Ukoliko voda ponire negde uzvodno u koritu, kšto se ranije dešavalo, saniraćemo oštećenje, ali ako je Vrševina presušila zbog vremenskih neprilika u velikom smo problemu- kaže Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.