Region

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru

AUTOR | www.blic.rs

ugovor-otpad-vode16-3
10.04.2016.

Do kraja naredne godine na Zlatiboru će biti izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, vredno pet miliona evra, koje će rešiti problem zagađenja Crnog Rzava i njegove pritoke Obudojevice.

Centar za međunarodni razvoj i saradnju Republike Slovenije doniraće 1,5 miliona evra za ekološki projekat na Zlatiboru, a preostalih 3,5 miliona evra obezbediće opština Čajetina. Posao gradnje postrojenja poveren je onzorcijumu koji čine ljubljanski „Hidroinženjering“ kao nosilac posla, „Beo hidro“ iz Beograda i „Jedinstvo“ iz Sevojna.

Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda gradiće se u mestu Sastavci, na Obudojevici kilometar nizvodno od turističkog centra planine. Opština Čajetina do sada je do lokacije izgradila pristupni put, dovela fekalne kolektore, obezbedila trafo stanicu i pribavila neophodnu vodoprivrednu saglasnost.

Po rečima Milana Stamatovića, predsednika opštine Čajetina, sledi izrada projekta po idejnom rešenju na osnovu koga je i dobijena donacija od Slovenaca.

– Zlatibor je do sada imao fekalni kolektor za otpadne vode, ali problem je što se one slobodno izlivaju u rečno koriti i odlazile Crnim Rzavom do Drine. Intenzivnijm razvojem, gradnjom hotela i pratećih sadržaja, imamo obavezu da to što pre rešimo. Ovim smo obuhvatili sva zlatiborska naselja, pa i prigradska, da se prihvate otpadne vode.

Foto---www.zlatibor.tv
Foto—www.zlatibor.tv

 

– U Čajetini smo našli partnere i prijatelje koji su odgovorni prema životnoj sredini žele da je održavaju. Mi to podržavamo donacijom. Fokusiramo se prema opštinama koje su odgovorne prema svom stanovništu u pogledu životne sredine i verujem da ćemo sa Čajetinom realizovati još nekoliko projekata o čemu smo već pričali – naveo je Gašter Jež.