Od danas obavezne zimske guma

iconUžice

November 1, 2018

Zakon o bezbednosti saobraćaja propisuje korišćenje zimskih guma i to u periodu od 1.novembra do 1.aprila ukoliko na kolovozima ima snega, leda ili poledice. Najveće gužve u vulkanizerskim radnjama su upravo danas ali i na dan kada padne prvi sneg. Praksa „Sve u zadnji minut“ prisutna je kako u čitavoj Srbiji tako i u Užicu.

20181101_111328

Bilo je i onih koji su želeli da ispoštuju zakon i izbegnu gužve, pa su gume na svojim automobilima zamenilu tokom poslednjih dana oktobra. Gužvi do juče nije bilo ali danas vulkanizeri imaju pune ruke posla.

Vlasnik jedne trgovinske i vulkanizerske radnje „Auto centar Sokić“, Milivoje Sokić, kaže da je praksa ista godinama unazad, da su 1.april i 1.novembar jedinstveni dani u godini, kada je njihov posao u pitanju, ali i prvi snežni dani.

„Važno je da vozači poštuju pravila, pre svega radi bezbednosti, pa zato poprilično vode računa o kvalitetu pneumatika na svojim automobilima i dubini šare koja mora biti min.četiri milimetra. Nema potrebe čekati poslednji dan jer zimske gume su sigurnije i u ovim danima kada nema snega i leda, uvek kada je temperatura asfalta niža od osam stepeni a tako je već danima. Vozači uvažavaju sugestije vulkanizera i ukoliko je potrebno, odlučuju se za kupovinu novih guma“, kaže Sokić.

20181101_112711

Cena jedne zimske guma za putnička vozila kreće se od tri pa do 15 hiljada.  Cena zamene za sva četiri točka, koja uključuje i balansiranje je od 1.400 do 1.800 dinara. Ako su gume na felnama, zamena točkova je od 200 do 400 dinara za sva četiri točka.

Vozači koji nakon 1. novembra, pri zimskim uslovima na putu,  ne budu imali zimske gume mogli bi da plate kaznu od šest do 20 hiljada dinara, dok je za pravna lica kazna iznosi  od 100 do 800 hiljada dinara.