Sa Ponikava protiv besnila

iconUžice

June 9, 2016

Sa aerodroma Ponikve pet letačkih dana biće sproveđena akcija oralne vakcinacije divljih životinja protiv besnila. Iz 11 aviona dejstvovaće se na području Zlatiborskog i Raškog okruga, Kruševca, Paraćina sve do Vojvodine. Ponikve su izabrane zbog pogodnih vetrova i lokacije sa koje je moguće pokriti veliku teritoriju Srbije.

Oralna vakcinacija divljih životinja protiv besnila koju u Srbiji finansira Evropska unija sprovodi se od 2010. godine. Fokus je na lisicama koje su najveći pronosioci besnila koje je nemoguće lečiti. Iskorenjivanjem besnila kod lisica, biće zaštićene i domaće životinje kao prva linija koja bi mogla da ugrozi i ljude, ističe Aca Đorđević, menadžer STS avijacije koja je na tenderu dobila ovaj posao.

Vakcina se sastoji iz hranjivog dela – omotača i ampule koja se nalazi unutra. U tečnom je stanju i zaštićena je plastično –aluminijumskim omotačem smeštenim u sredini hranjivog omotača. S obzirom da je izrađen od ribljeg brašna, omotač je primamljivog mirisa i ukusa za životinje. Kada životinja ugrizom probije kapsulu, vakcina dolazi u kontakt sa sluznicom i od tada počinje dejstvo vakcine na imuni sistem. U periodu od 21 dan vakcina se razvija i daje životinji imunitet od besnila u narednih 12 meseci. Ovi mamci nisu štetni i opasni za zdravlje ljudi i domaćih životinja ako se njima pravilno postupa. Vakcina je testirana na psima, mačkama i drugim životinjama i dokazana je njena neškodljivost.

Izbacivanje oralne vakcine iz vazduha pokazalo se vrlo efikasnim u zemljama u okruženju – Hrvatskoj, Mađarskoj, BIH, Sloveniji, Makedoniji. Mamci će se bacati na poljima i površinama gde se nalaze staništa divljih životinja, zbog čega se ne treba plašiti da će se vakcine naći u blizini ljudi. Ukoliko se na otvorenom naiđe na mamac, ne treba ga dirati a ako se već dođe u kontakt sa vakcinom kojoj nije oštećen omotač, dovoljno je temeljno oprati ruke. Ukoliko sadržaj dođe u kontakt sa rukama, bez obzira na odsustvo opasnosti, potrebno je obratiti se lekaru.

Do sada se dva puta godišnje u proleće i u jesen oralna vakcinacija obavljala sa aerodroma iz Zrenjanina i Bora, a ubuduće će biti uključene i Ponikve. 

Aktivnosti oralne vakcinacije protiv besnila divljih životinja sprovode Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz podršku Delegacije EU na osnovu Strateškog programa kontrole, praćenja i iskorenjivanja besnila koji je usvojen od strane Uprave za veterinu u novembru 2010. godine. Program je predvideo primenu oralne vakcinacije lisica i drugih divlјih mesojeda u trajanju od najmanje 5-6 godina u kontinuitetu (10 do 12 kampanja vakcinacije), u jesen i u proleće.

Inače, ukupan broj slučajeva besnila u našoj zemlјi je značajno smanjen uvođenjem oralne vakcinacije divlјih životinja. U 2015-oj godini zabeležena su 2 slučaja besnila u Srbiji. U 2014. godini zabeležena su 3 slučaja, u 2013. godini 5 slučajeva, u 2012. godini 19 slučajeva, a u 2011. godini 46 slučajeva. Ovo je značajno manje u odnosu na 2010. kada je evidentirano 104 slučaja, i u odnosu na 2009. kada je zabeležen 181 slučaj besnila, a pre početka oralne vakcinacije.