Užice među deset “Gradova u fokusu”

iconUžice

July 10, 2016

Grad Užice jedna je od deset lokalnih samouprava koje su ispunile propozicije konkursa Gradovi u fokusu i po oceni stručne komisije Ministarstva kulture i informisanja, našlo se na užoj listi kandidata. Od 27 prijava koje su stigle, 14 gradova je ispunilo propozicije konkursa i oni će proći još jednu selekciju nadležnog ministarstva.

Do konačne odluke koje će lokalne samouprave poneti titulu Grad u fokusu, od 11. do 27. jula stručna komisija Ministarstva uradiće terensku kontrolu o svim segmentima projekta lokalnih samouprava, resursima za realizaciju, ali i detaljno provereni i, ukoliko je neophodno dopuniti projekte. Posle terenskog obilaska, komisija će izvršiti još jednu selekciju gradova i utvrditi listu najboljih projekata, a predstavnici lokalnih samouprava iz najužeg izbora predstaviće svoje projekte u Beogradu.

Tek nakon završne prezentacije, stručna komisija će doneti konačnu odluku koji će grad u Srbiji biti u programu Grad u fokusu.Inače, projekat Gradovi u fokusu Ministarstvo kulture i informisanja pokrenuo je 2016. sa ciljem da se kulturni život u lokalnim sredinama decentralizuje i ojačaju kapaciteti lokalnih samouprava u oblasti kulture. Gradovi protiv kandidati Užicu u ovom projektu su Kikinda, Novi Bečej, Pančevo, Zrenjanin, Šabac, Kučevo, Kragujevac, Kraljevo i Kruševac. Treba istaći da lBeograd i Novi Sad nisu mogli da učestvuju na konkursu za titulu “Grad u fokusu”, s obzirom da imaju naprednu kulturnu infrastrukturu. a u