Rekonstruisana OŠ “Dimitrije Tucović” u Čajetini

15. Maj 2019
Rekonstruisana OŠ “Dimitrije Tucović” u Čajetini

U godini kada obeležava 132. godine postojanja, Osnovna škola „Dimitrije Tucović“ Čajetina nakon višemesečne rekonstrukcije dobila je novi izgled. Objekat je u potpunosti preuređen, moderano opremljen svim nastavnim sredstvima i u potpunosti prilagođen potrebama učenika i nastavnika. Sa rekonstrukcijom se krenulo 27. jula prošle godine. Rok za završetak radova bio je 120 dana, ali je, zbog dodatnih radova i poteškoća, produžen do Nove godine. Izvođači su ugovorene obaveze ispoštovali, s tim što su zbog zime pojedine radove, kao što su fugovanje na listelama završili sa prvim prolećnim danima.

„Urađena je rekonstrukcija i spolja i iznutra. Dobili smo jednu modernu školu gde je energetska efikasnost visoka, tako da će se trošiti mnogo manje energenata. Urađen je krov, elektroinstalacije, kupatila, podovi, izolacija, zamenjena je stolarija. Takoreći dobili smo novu školu“, kaže Miroslav Đokić, prosvetni inspektor OU Čajetina.

Zbog dodatnih, nepredviđenih poslova koji se često dešavaju pri ovakvim rekonstruktivnim poduhvatima, vrednost radova premašila je ugovorenu, te je ukupna investicija, koju je finansirala Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, stajala oko 55 miliona dinara. Opštinska uprava Čajetina bila je u obavezi da oformi stručni nadzor.

„Stručni nadzor kontroliše kvalitet izvedenih radova i imamo puno poverenje u njega. Ostali su da se završe još neki detalji koje je komisija, sastavljena od predstavnika nadzornog organa i investitora, naložila izvođaču radova da ispravi. To su, uglavnom, manji radovi koji neće zahtevati puno vremena i neće ugroziti obavljanje nastave“, istakao je Milan Koružić iz OU Čajetina, pohvalivši saradnju sa izvođačima i Kancelarijom za javna ulaganja.


Pre Osnovne škole u Čajetini, urađena je rekonstrukcija OŠ „Milivoje Borović“, izdvojeno odeljenje u Šljivovici. Slične investicije, po rečima prosvetnog inspektora Miroslava Đokića, planirane su i na drugim školskim objektima.

„Pripremamo projektnu dokumentaciju. Imamo tim u Opštini koji se bavi pripremom dokumentacije, projektima i konkurisanjem. Ono što nam predstoji je OŠ „Savo Jovanović Sirogojno“. Tu se projektuje fiskulturna sala, nova kotlarnica, trpezarija i ozbiljna rekonstrukcija. Vrednost radova je daleko veća nego u ovom slučaju“, naglašava Đokić.

Kako dodaje, na listi prioriteta je završetak fiskulturne sale na Zlatiboru. Nedavno raspisani tender nije uspeo pa se njegovo ponovno raspisivanje očekuje narednih dana.