“Rodna ravnopravnost se rađa na lokalnom nivou”

Autor: uzice.rs
09. Mart 2022
“Rodna ravnopravnost se rađa na lokalnom nivou”

U organizaciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije u Beogradu je održana Međunarodna konferencija “OsnaŽene menjamo naše zajednice”. Učesnica konferencije bila je i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Brankica Janković poverenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije je istakla, da ravnopravnost predstavlja ne samo pravnu već i moralnu vrednost svakog evropskog demokratskog društva, a Srbija to jeste.

“Srbija kao kredibilna i odgovorna članica Saveta Evrope i sa namerom da to bude i u Evropskoj uniji na realan način testira društvenu stvarnost po svim pitanjima uključujući i ova o kojima danas govorimo”.

Govoreći u okviru panela “Rodna ravnopravnost se rađa na lokalnom nivou”, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, kao prva žena gradonačelnik u istoriji Užica, svoj primer istakla je kao dokaz da žene mogu biti dobri nosioci odgovornih funkcija.

“Dakle, mesta za dalje unapređenje i veće uključivanje žena na pozicijama odlučivanja ima, ali ono što moram da naglasim kao veoma važno je da i same žene moraju pokazati više hrabrosti, volje i želje za učešće u razvoju jedne lokalne zajednice. Takođe važno je i da mi koje se nalazimo na trenutnim funkcijama i pozicijama damo sve od sebe i sopstvenim primerom pokažemo da nema nijednog razloga da se ženama ne pruži šansa, bilo je reč o funkciji rukovodioca, direktora ili gradonačelnika, jer rodna ravnopravnost se zaista rađa na lokalnom nivou”.

Prisutnima su se obratili i Nikola Selaković ministar spoljnih poslova, Maja Popović ministarka pravde i Marija Pejčinović Burić generalna sekretarka Saveta Evrope. Pored predstavnika državnih organa skupu su prisustvovali i zvaničnici međunarodnih organizacija i ambasada, eksperti i ekspertkinje, kao i predstavnice nevladinih organizacija i medija.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs.