“RuralNet” za savremenog srpskog poljoprivrednika

10. Jul 2016
“RuralNet” za savremenog srpskog poljoprivrednika

SMS korisnički servis za oko 1 700 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, va zainteresovanost proizvođača za korišćenje podsticajnih sredstava, otvorenost lokalnih samouprava da građanima budu dostupni za informacije i neophodne usluge i formiranje Odbora za ruralni razvoj Zlatiborskog okruga, ključni su rezultati projekta „RuralNet“.

Projekat se sprovodi na teritoriji opština Bajina Bašta, Arilje, Lučani i Čajetina sa ciljem da se unaprede kapaciteti rada lokalnih aktera u oblasti ruralnog razvoja i pruži podrška u korišćenju podsticajnih sredstava stanovništvu ruralnih područja.

Božo Joković, direktor Zemljoradničke zadruge “Agro Eko Voće”, predsednik Udruženja malinara “Eko voće” iz Arilja i nacionalnog Društva za voćarsku proizvodnju Srbija, veruje da će Odbor za ruralni razvoj u narednom periodu imati veliki značaj za poljoprivredne proizvođače. On ističe da poljoprivredni proizvođači jedino udruživanjem u zadruge i udruženja mogu ostvariti značajnije rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji. Naglašava činjenicu da je zadrugarstvo najsavremeniji i najsigurniji vid udruživanja za poljoprivrednike, smatrajući male zadruge najefikasnijim zbog lakšeg kontrolisanja proizvodnje i plasmana.

Polazna osnova za projekat bilo je saznanje da poljoprivrednici u obuhvaćenim opštinama teško dolaze do informacija o podsticajnim sredstvima koja su im raspoloživa kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, istakao je Milan Petrović, koordinator „RuralNet“ projekta. On je dodao da je iz tog razloga  uspostavljen SMS servis preko koga poljoprivrednici dobijaju informacije o podsticajima, rokovima, potrebnoj dokumentaciji za konkurisanje i uslovima za ostvarivanje podsticaja. Petrović tvrdi da se tokom projekta radilo i sa opštinama koje su unapredile ili ubrzale procedure pomoći poljoprivrednicima za pripremu i popunjavanje zahtevne dokumentacije. Petrović ističe da je zahvaljujući projektu veći broj podnetih zahteva prema lokalnim samoupravama u kojima su povećana sredstva za subvencije u poljoprivredi i ruralnom razvoju, ali i prema resornom Ministarstvu.

Regionalna razvojna agencija “Zlatibor” bila je partner na ovom projektu s ciljem da se oforme mehanizmi koji će funkcionisati posle završetka projekta i tako omogućiti da aktivnosti budu nastavljene.
U Odbor za rularni razvoj uključeni su svi učesnici projekta, ali će vremenom biti uključeni i drugi pre svega lokalne samouprave Zlatiborskog okruga, kao i zainteresovani stručnjaci. Konkretno Odbor sačinjvaju predstavnici privatnih preduzeća, poljoprivrednih gazdinstava, udruženja, zadruga, opština i gradova preko odeljenja za poljoprivredu. Ključno je kroz Odbor napraviti dobru komunikaciju između privatnog, javnog i državnog sektora jer nas očekuje usvajanje novih propisa i pravila u oblasti poljoprivrede što zahteva izmene u poslovanju, rekao je Slavko Lukić, direktor RRA “Zlatibor”, posebno ističući činjenicu da je Zapadna Srbija poznata po tome, što ima najveći procenat iskorišćenja dostupnih sredstava iz fondova EU ne samo u oblasti poljoprivrede, već uopšte.

Projekat “RuralNet” deo je šireg programa lokalnih inicijativa za povećanje socijalne uključenosti i smanjenje siromaštva, koji se sprovodi kroz 11 inicijativa u 21 opštini u Srbiji, naglasila je Irena Latinović, koordinatorka za lokalne inicijative Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Po njenim rečima, „RuralNet“ je omogućio i razmenu iskustava prilkom kreiranja programa podsticajnih sredstava na lokalnom nivou, a registrovana poljoprivredna domaćinstava bila su u mogućnosti da razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kao i da dobiju informacije o tome šta je to u njihovim programima što može da bude slično programima na nacionalnom nivou, rekla je Latinovć.

Inače, projekat „RuralNet“ sproveden je u okviru programa „Lokalne inicijative za povećanje socijalne uključenosti i smanjenje siromaštva“, koji koordinira Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju. Vrednost projekta je 11.800 evra.