Nova nada za nezaposlene Užičane

11. April 2017
Nova nada za nezaposlene Užičane

23 poslodavca iz Užica, Arilja i Nove Varoši iskazali su potrebu za upošljavanjem oko 200 lica u Užicu. Oni će konkretne poslove ponuditi na prvom ovogodišnjem sajmu zapošljavanja koji se održava u četvrtak, 13. aprila u vremenu od 12 do 14 časova u Gradskom kulturnom centru.

Poslodavci koji učestvuju na sajmu koji organizuje Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Užicu  u najvećem broju traže radnike mašinske, metalske i elektro struke, ali i građevince, tekstilce i trgovce. Poslovi će biti ponuđeni i nezaposlenim ekonomistima, ugostiteljima i saobraćajne struke.

 

Više od 60 slobodnih radnih mesta odnosi se na sektor prerade voća za šta su potrebu iskazali Sirogojno company i Crops iz Požege.

Ono što će ovaj sajam razlikovati od drugih organizovanih u Užicu je potreba za proizvodnim zanimanjima, ističe Biljana Terzić, načelnik u Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere.

U prilog tome ona pojašnjava da Sinterfuse traži poslužioca na presama i sinterovanim linijama, Inmold plast iz Požege traži radnike mašinske i metalske struke, od mašinskih inženjera, lica za standardizaciju, do mehatroničara i CNC operatera.Inženjere metalurgije, elektrotehnike, mašinske I informacionih tehnologija potražuje Valjaonica bakra Sevojno. Terzićeva dodaje da je velika potražnja za trgovcima koje traže Delhaize Srbija i Kvisko, ali i mesarima koje traži Zlatiborac.

Na sajmu u Užicu učestvovaće i Jasmil i Amibo iz Arilja koji traže šivače i krojače. Preduzeće Link doo iz Nove Varoši koje radi uslužno šivenje radnih uniformi za Trendtex iz Prijepolja potražiće šivače na sajmu. Terzićeva kaže da ukoliko nađu zadovoljavajući broj radnika da su iskazali spremnost da otvore pogon na području Užica.

Inače, sajmovi zapošljavanja u Srbiji se organizuju od 2005. godine a prvi na području čitave republike organizovan je u Užicu. Iskustvo kaže da oko 20% onih koji potraže posao na sajmovima se i stvarno zaposli u narednih šest meseci od konkurisanja.

Prema podacima, Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Užicu kojoj pripadaju i opštine Arilje, Bajina Bašta, Kosjerić, Požega, Čajetina i Sevojno krajem marta posao je čekalo ukupno 11 692 nezaposlenih, od čega je 5 964 žene.

Na području Užica i Sevojna je tačno 4 951 nezaposleno lice, od čega najveći broj sa završenom srednjom stručnom spremom u četvorogodišnjem sistemu obrazovanja. Na evidenciji nezaposlenih u Užicu se nalaze i 882 osobe sa fakultetskim obrazovanjem.

Najbrojniji nezaposleni u Užicu su iz kategorije od 20 do 29 godina života, njih 1 473 su upisani na evidenciju Filijale NSZ-a.  Nepovoljna struktura nezaposlenih je i u kategoriji lica od 50 do 54 godine života, jer je njih oko 950 na evidenciji za posao.

U našem gradu najviše lica, njih 1 201 na posao čekaju između jedne i dve godine, a čak 570 osoba preko 10 godina.