Sajmom udruženja ka poboljšanju saradnje

07. Oktobar 2016
Sajmom udruženja ka poboljšanju saradnje

Požega će u utorak, 11. oktobra od 10 do 17 sati biti domaćin udruženjima građana koja deluju na teritoriji opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga. Konkretno na Trgu slobode u Požegi učestvovaće udruženja iz Gornjeg Milanovca, Lučana, Požege, Ivanjice, Bajine Bašte, Čačka, Kosjerića, Čajetine, Arilja, Priboja, Nove Varoši i Prijepolja.

Cilj sajma je promocija rada, povećanje vidljivosti i pospešivanje uključenosti organizacija civilnog društva u demokratske društvene procese na putu EU integracija, kao i promocija građanskog aktivizma i volonterizma.

Ideja je da građani dobiju priliku da u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima udruženja saznaju više o njihovim aktivnostima, bilo da su to razvijanje dijaloga sa lokalnim samoupravama, pružanje usluga u zajednici za različite društvene grupe, briga o zaštiti čovekove okoline, ljudska prava, ili razvoj demokratije.

Tokom trajanja sajma u prostorijama udruženja FORCA od 12 časova i 30 minuta održaće se okrugli sto o saradnji lokalne samouprave i organizacija civilnog društva, na kome će govoriti Miroslav Ristović, načelnik odeljenja za društvene delatnosti opštine Požega, Anđelka Janković, članica Gradskog veća Čačka zadužena za projekte i investicije i Milena Banović, šefica odseka za planiranje i stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije.

U vremenu od 15 do 16 časova biće organizovan medijski kutak tokom koga će predstavnici udruženja u neformalnom razgovoru probati da stanu u „cipele medija“ i razumeju kako mediji funkcionišu, s obzirom na činjenicu da su teme civilnog društva nedovoljno zastupljene u medijima, koji su ključni partneri u promociji rada udruženja građana. Ideja je da predstavnici medija i udruženja razmene iskustva koja bi doprinela boljoj komunikaciji i povećanju vidljivosti rada civilnog sektora, navode organizatori.

Inače, organizacija civilnog društva u Požegi organizuju TACSO Građanskih inicijativa, Resursni centar u Srbiji, u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i Udruženjem građana Forca iz Požege.