“Šansa za novi početak”

20. Maj 2016
“Šansa za novi početak”

Užice je sedmi grad u Srbiji u kome je održan Sajam preduzetništva kao deo projekta “Šansa za novi početak”.  Na sajmu koji su organizovali Srpska asocijacija menadžera i DNA kommunicacions uz podršku USAID-a, a podržali Regionalna privredna komora i grad Užice predstavljeno je oko 200 preduzetničkih ideja za započinjanje sopstvenog biznisa.

Dominirale su ideje iz oblasti trgovine, poljoprivrede, proizvodnje i usluga. Osim za one koji tek traže posao sajam je značajan i zbog onih koji bi uskoro mogli da ostanu bez posla, istakla je Jelena Bulatović iz Srpske asocijacije menadžera.Uzgoj koza, prerada mleka i druge ideje koje su predstavljene u Užicu dobri su primeri koji mogu biti podsticaj i za posetioce ovakvih sajmova.

Sama organizacija sajma za posetioce je prilika da razmišljaju o sopstvenim idejama ali i da razgovaraju sa preduzetnicima kaže Rade Ljubojević predsednik Regionalne privredne komore Užice.

 

Grad Užice prati sva dešavanja u godini preduzetništva koja se realizuju na području čitave republike. U skladu sa finansijskim mogućnostima grad će podržati i podsticati preduzetništvo. Iako konkretna sredstva za ovu godinu još nisu opredeljena, sigurni smo sigurni da je  poljoprivreda  grana u kojoj ćemo podržati nove projekte, tvrdi Tihomir Petković gradonačelnik Užica.

Svaka inicijativa koja ide u smeru zapošljavanja svakako je značajna i za Nacionalnu službu za zapošljavanje. Dosadašnje iskustvo pokazuje pozitivne efekte organizovanja sajmova. Upravo sa ovakvih mesta  značajan broj ljudi je krenuo u pokretanje sopstvenog biznisa. Po rečima, Zorana Martinovića, direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, iako je podneto oko 6 000 zahteva, 3 500 osoba će u tekućoj godini preko programa samozapošljavanja dobiti šansu da započne sopstveni biznis.

Proizvodne, zanatske i uslužne delatnosti izdvajaju se kao garant opstanka i konkurentnosti na tržištu, čulo se na današnjem Sajmu preduzetništva. Zlatiborski okrug ima dobre preduzetničke primere u praksi ali je njihov broj, kao i u celoj Srbiji i dalje nedovoljan.