Saradnja Srbije i Rusije ojačala na Zlatiboru

07. Oktobar 2021
Saradnja Srbije i Rusije ojačala na Zlatiboru

Zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov kopresedavao je Međuvladinim komitetom za saradnju Srbije i Rusije održanom juče i danas na Zlatiboru. Sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem razgovarao je o mogućnostima saradnje privrednika iz Zlatiborskog okruga sa ruskim privrednicima, kao i o potencijalnim investicijama iz Rusije u ovaj deo Zapadne Srbije.

Jurij Borisov je obišao turističke potencijale Zlatibora i opštine Čajetina, a da bolje sagleda ovu planinu iskoristio je i vožnju zlatiborskom gondolom. Po završenoj sednici rekao je da su učesnici uspeli da razmotre značajna pitanja važna za saradnju dve zemlje.

“Razmotrili smo sve oblasti, od energetike preko industrije do zdravlja, saobraćaja ili upotrebe informacionih tehnologija. Posebno bih istakao značaj saradnje na poslovnom planu, i u tom smislu smo uspeli da obnovimo našu robnu razmenu i da je dovedemo na nivo na kom je bila pre početka pandemije”, rekao je na Zlatiboru Jurij Borisov

Domaćin skupa Milan Stamatović, rekao je da je ovo veliki dan za opštinu Čajetina i da je održavanje 19.sednice Međunarodnog komiteta iskorišćena za predstavljanje potencijala opštine i za poziv ruskih investitora da u nju ulažu.

 

“Jedina smo lokalna samouprava u Srbiji koja ima Kancelariju za saradnju sa Rusijom koja je za sada, u turističkom smislu, ispunila svoj pun značaj. Na ekonomskom planu ima još više potencijala da putem ove kancelarije  predstavimo tradicionalne proizvode Zlatibora  ruskom tržištu. Nama su Rusija i ruski narod kroz istoriju uvek pomagali i činjenica je da su nakon Drugog svetskog rata kod nas prvi lekari, inženjeri i arhitekte upravo bili Rusi. Taj kontinuitet se nastavlja i dan-danas i nadam se da će ova poseta Jurija Borisova Čajetini značiti da će investitori iz Rusije krenuti da u većem broju ulažu na Zlatiboru, na teritoriji opštine Čajetina i u celoj Srbiji. Takođe i da ćemo mi odavde u značajnijem obimu plasirati svoje proizvode na teritoriji Ruske Federacije”, kazao je danas predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Opština Čajetina je pre šest godina osnovala prvu, za i sada jedinu, regionalnu kancelariju za saradnju sa Rusijom, kao jednu vrstu servisa za privrednike iz Zlatiborskog okruga radi njihovog organizovanijeg nastupa na ruskom tržištu. Kancelarija ima i funkciju posredovanja u kontaktu sa ruskim institucijama i organizacijama, kao i promovisanja investicionih potencijala Zlatiborskog okruga u cilju privlačenja investitora iz Rusije, ali i investitora iz EU zainteresovanih za izvoz u Rusiju.