Sava Borčić dobitnica Paunove nagrade

Autor: uzice.rs
18. Septembar 2023
Sava Borčić dobitnica Paunove nagrade

Za zbirku pesama “U zagrljaju mesečine”, pesnikinja Sava Borčić dobila je ovogodišnju Paunovu nagradu, koja se tradicionalno dodeljuje u okviru manifestacije “Odzivi Paunu”.

45. po redu književna manifestacija održana je u Ribaševini u znak sećanja na pesnika Pauna Petronijevića. Žiri u sastavu: Milijan Despotović, dugogodišnji selektor manifestacije, Valentina Zlatanović Marković, dr filoloških nauka i Jerina Petronijević, član porodice Pauna Petronijevića i nastavnica srpskog jezika u penziji, odabrao je ovu zbirku od ukupno sedam, koliko je izdato od poslednjih “Odziva Paunu” do danas.

Na poetiku Pauna Petronijevića, važne momente u njegovom životu, ali i na pesnikovu preranu smrt podsetili su učenici OŠ “Miodrag Milovanović Lune” u Ribaševini, sa nastavnicom srpskog jezika i književnosti, Slađanom Milović. Sve prisutne je u ime grada pozdravio Ratko Trmčić, član Gradskog veća za društvene delatnosti.

Osim laureatkinje, poeziju su govorili pesnici: Bojan Marković, Slobodan Ristović, Dragomir Dragan Nikitović i Đorđe Matović. Učenica Medicinske škole Bojana Vukašinović govorila je poeziju Milunike Mitrović i Ognjena Obradovića. U muzičkom delu programa učestvovali su KUD „Prvi partizan“ i student Bogdan Čančarević (harmonika).

Organizatori programa su Narodna biblioteka Užice i Udruženje građana „Župa Lužnica“ iz Karana. Zajednički projekat podržao je Grad Užice u okviru javnog konkursa za programe organizacija civilnog društva u 2023. godini.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs