Saveti kako da organizujete selidbu bez stresa

11. April 2022
Saveti kako da organizujete selidbu bez stresa

Bez sumnje, selidba je jedan od najstresnijih događaja u životu. Bez obzira na razlog, kao i na to da li se selite u drugi grad ili pak drugu državu, selidba itekako utiče na naše mentalno zdravlje. Kao odrasle osobe, imamo već neke ustaljene navike kojih se teško odričemo, teško podnosimo promene te doživljavamo čitav niz emocija koje utiču na naše raspoloženje.

Uz sve to, sam selidba zahteva dosta vremena, od spremanja stana, pakovanja svih stvari, organizacije prevoza i slično, što može biti poprilično stresno.

Kako bi proces selidbe što lakše i brže posao, važna je samo dobra organizacija i dobro razrađen plan.

Zbog toga u nastavku teksta sa vama delimo nekoliko saveta koji vam mogu koristiti prilikom organizovanja selidbe.

#1 Kontaktirajte agenciju za selidbu

Pre nego što krenete u proces selidbe, naš savet je da najpre kontaktirate agenciju za selidbu kako bi vam maksimalno olakšali čitav proces. 

Dok još ne krenete sa pakovanjem stvari pomislićete sigurno kako u vašem stanu nema toliko stvari koje sami ne možete preneti automobilom, ili uz pomoć prijatelja, komšija. Međutim, ljudi koji su se već selili znaju kada dođe vreme pakovanja da tu nema kraja. 

Od onih najsitnijih stvarčica, pa sve do krupnijih poput nameštaja, ormara, komode, mašine za veš, sve to ćete morati sami da prenesete, ali samo zamislite koliko ćete puta morati da prenosite stvari sa jednog mesta na drugo, budući da će vam u kola stati minimalno stvari. 

Kako ne biste sebe mučili, kontaktirajte neke od agencija za selidbu koji će kamionom ili kombijem preneti sve vaše stvari odjednom i potpuno bezbedno. Cena selidbe zavisi od više faktora, od toga da li unajmljujete kombi prevoz ili kamion, da li vam je potrebna montaža ili demontaža nameštaja, od lokacije gde se nalazite i slično. Kako ne biste unapred donosili zaključke, budući da je cena individualna za svaku selidbu, najbolje bi bilo da kontaktirate neku od agencija i dobijete sve potrebne informacije.

#2 Krenite sa pakovanjem stvari na vreme

Nakon što saznate vreme iseljenja, počnite da planirate pakovanje stvari. Važno je napomenuti da dobro uzmete u obzir količinu stvari, i da otprilike procenite potrebno vreme za pakovanje kako ne biste došli u situaciju da se prerano spakujete pa da non stop nešto vadite iz kutija i time rizikujete da nešto zaboravite, a još gore opcija je da krenete u poslednji čas i time povećate već postojeći stres i nervozu. 

Kada dođe dan kada treba da krenete sa pakovanjem važno je da napravite osmišljen plan koje stvari ćete prvo pakovati, ali i da na vreme obezbedite sve one stvari koje će vam biti potrebne za to kao što su kutije, kese, makaze, lepljiva traka i slično.

Idealno bi bilo da krenete nekim redom, npr. sobu po sobu, kako ne biste izgubili iz vida šta ste spakovali, a šta niste. Takođe, bilo bi dobro da svaku kutiju označite jednom bojom, ili da za svaku kutiju napravite mali spisak gde ćete napisati šta se tačno nalazi u toj kutiji, kako bi vam bilo lakše kada budete raspakivali stvari i postavljali ih na mesto u novom domu.

#3 Napravite plan šta prvo pakujete

U vašem stanu će vrlo verovatno biti toliko stvari da nećete znati od čega prvo da krenete i šta prvo da spakujete.

Najpre odvojte stvari koje su za bacanje ili koje nećete nositi u stan. Selidba je odlična prilika da se otarasite svih onih stvari koje su godinama samo skupljale prašinu.

Kada krenete sa pakovanjem, fokusirajte se prv na sitnice – slike, ramovi, ogledala sitna dekoracija, a zatim sve to zajedno možete staviti u kutiju koju možete označiti sa sitnim detaljima. 

Ukoliko živite u zajednici, garderobu obavezno pakujte posebno kako bi znali čije je šta i kako bi svako svoje stvari mogao odmah da odloži u novom domu. S obzirom da ćete imati i letnjih i zimskih stvari, za to će vam trebati dosta prostora. Kako ne biste nosili po 10 kutija garderobe, kese sa vakumom su idealne za odeću jer će vam zauzeti mnogo manje mesta. 

Velike stvari poput nameštaja i električnih uređaja ostavite za kraj, kada stan bude potpuno prazan i kada budete imali dovoljno mesta za pomeranje nameštaja i kako vam ništa ne bi smetalo prilikom njihovog iznošenja.

Lomljive stvari obavezno odvojte od svih ostalih – uvijete ih u novine ili pucketavu foliju kako bi ih maksimalno zaštitili prikom stansporta. Odvojte nekoliko kutija – za pribor, za tanjire, čaše i svaku označite sa lomljivo.

Dakle, prilikom pakovanja najvažnije je da idete po prvobitnom planu i da se toga držite tokom čitavog procesa, kako bi sve prošlo manje konufzno i bez stresa.

Selidba, odnosno preseljenje na potpuno novo mesto i ne mora toliko da bude stresno. Iako ostavljate jedan deo života na staroj adresi, imajte na umu da selida donosi i mnogo toga lepog – nove životne šanse, novo zaposlenje, novi ljudi. Prilikom selide, vodite se našim savetima, zaboravite na stres i mislite o svemu onom lepom što vas tek čeka!

Izvori slika

https://unsplash.com/photos/66NaCdBrkCs

https://unsplash.com/photos/4_TYsMnML60