Savremenom terapijom sprečiti invaliditet

31. Maj 2017
Savremenom terapijom sprečiti invaliditet

Nemogućnost školovanja i zapošljavanja, nedostupnost savremene terapije i neadekvatno banjsko lečenje osnovni su problemi sa kojima se oko 7 hiljada obolelih od multiple skleroze u Srbiji svakodenvno suočava, istakla je Jasmina Brajković, predsednica Društva MS Srbije u Užicu na centralnoj proslavi povodom Svetskog dana obolelih od multiple skleroze. Oboleli iz čitave Srbije kažu da im ne nedostaje podrška neurologa i psihologa u prevazilaženju psiholoških barijera, koje ih često bole više od fizičkih.

2017. u čitavoj Evropi najveći eksperti za ovu bolest sprovode kampanju “Zdrav mozak” kako bi se ova bolest rano dijagnostikovala i pravovremeno uvela terapija. I u Srbiji se tokom ove godine intenzivno sprovodi edukacija zdravstvenih radnika čime se teži podizanju svesti i sprečavanju hendikepa kod obolelih što dodatno povećava troškove zdravstvenog sistema, istakla je dr Mira Gavrić- Kezić, načelnica odeljenja neurologije OB Užice.

Govoreći o multiple sklerozi kao teškom neurološkom oboljenju koje najčešće pogađa mlade ljude između 20 i 40 godine života, a dva puta češće žene, ona je naglasila da je u Srbiji savremena imuno modularna terapija dostupna tek svakom desetom pacijentu. Veruje da će ubrzo i u  našoj zemlji ovi lekovi koji menjaju tok bolesti, čineći je blažom i zaustavljajući progresiju biti dostupniji većem broju korisnika.

Na području Zlatiborskog okruga evidentirano je 127 obolelih koji su članovi udruženja, dok je stvarni broj osoba koje se suočavaju sa ovom bolešću nekoliko puta veći, kaže Draga Petkovic, sekretar Udruženja obolelih od multiple skleroze Zlatiborskog okruga. Zabrinjava je što se broj obolelih povećava a što medicina još uvek ne može da otkrije uzroke oboljevanja kako bi se preventivno delovalo i sprečila progresija bolesti.

Pozdravljajući predstavnike 15 udruženja oboleih od multiple skleroze iz čitave Srbije, Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika je rekao da svi zajedno moramo raditi na integraciji i podizanju svesti javnosti o ovoj i drugim bolestima koje izazivaju invalidnost .
U prigodnom programu koji je priređen učestvovali su studenti Učiteljskog fakulteta i muzičke škole “Vojislav Lale Stefanović”. Nagrađeni su i učenici koji su učestvovali na likovnom konkursu na temu “Pogled pored sebe”.

 

 

Inače, Međunarodna Federacija multiple skleroze, obeležava Svetski dan multiple skleroze svake poslednje srede u maju, na globalnom nivou u saradnji sa nacionalnim društvima multiple skleroze u preko 170 zemalja u svetu, među kojima je i Srbija.