Seča badnjaka u Kremnima

Autor: uzice.rs
06. Januar 2023
Seča badnjaka u Kremnima

Tradicionalno i u skladu sa srpskim običajima, na Badnje jutro predstavnici gradskog rukovodstva u nekom od užičkih sela seku badnjak za zdravlje i sreću svih građana Užica. Zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović i članovi Gradskog veća Vladimir Sinđelić i Slobodan Šiljković u Kremnima su posekli badnjak, koji je u prisustvu gradonačelnice podignut ispred Gradske kuće.

 Prema rečima zamenika gradonačelnice Užica Dragoljuba Stojadinovića, seča badnjaka jedan je od najlepših srpskih običaja.

“I na ovaj način čuvamo naše običaje, jer nemojte zaboraviti da jedan narod postoji toliko koliko čuva svoju tradiciju veru i običaje. Srpski narod je kroz svoju dugačku istoriju prolazio kroz veoma teške periode, ali u svim tim periodima uspeo je da sačuva veru i običaje i da sačuva sebe. Svim našim Užičanima čestitam Badnji dan i želim da u miru i radosti dočekamo najveći hrišćanski praznik Božić. Mir božiji, Hristos se rodi!”

Badnjak je osveštao sveštenik užičke crkve Vladimir Stefanović navodeći da nema veće vere od hrišćanske i lepših običaja od srspskih.

“Skupili smo se ovde na Badnje jutro da kao hrišćani dočekamo rođenje Hristovo, da se seče badnje drvo, da nas greje njegova toplota i da ljubav i razumevanje budu između nas. Svima srećan Badnji dan i da u miru i radosti dočekamo Božić.”

Nakon seče badnjaka u domaćinstvu Čeda Vračarića predstavnici Gradskog rukovodstva podelili su božićne paketiće mališanima iz nekoliko domaćinstava.

Podizanju i osveštanju badnjaka ispred Gradske kuće prisustvovala je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa saradnicima i direktorima javnih preduzeća i ustanova.

Nalaganje badnjaka obavljeno je u Crkvi Svetog Đorđa u 17 časova.

Ujutru na Božić 7. januara u 9 časova i 30 minuta u porti Crkve biti upriličeno lomljenje Božićne česnice u kojoj će se nalaziti tri zlatnika.

Fotografije u tekstu preuzete sa www.uzice.rs