Sećanje na stradale radnike

29. Novembar 2017
Sećanje na stradale radnike

U danu u kome se navršava 76 godina od bitke na Kadinjači, odata je pošta borcima Radničkog bataljona koji su, braneći odstupnicu Vrhovnom štabu NOPOJ-a, partizanskim odredima i bolnici, branili i Užičku republiku,  jedinu slobodnu teritoriju u ratom okupiranoj Evropi.

Foto--www.graduzice.rs

Foto–www.graduzice.rs

Železnička, Pekarska, Krojačko –obućarska i Tkačka četa pružile su tada herojski otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, sa dubokom verom da je sloboda vredna svake žrtve. Na Kadinjaču su krenuli radnici koji su, kako je to neko jednom rekao, bili borci van radnog vremena, sa ciljem da brane svoj kućni prag, svoje porodice i ljudsko dostojanstvo koje je neraskidivo povezano sa slobodom. U stroju nije bila samo četa radnika fabrike oružja,  koji su sedam dana pre bitke izginuli prilikom strašne eksplozije u Trezorima, u kojima je bila smeštena partizanska fabrika municije, rekao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, odajući poštu herojima Kadinjače.

Sećanje na stradanje Radničkog bataljona je naš dug i dug generacija koje dolaze. Najmanje što možemo da učinimo je da odamo poštovanje njihovom činu hrabrosti i odanosti vrednostima koje nemaju cenu i jačaju našu veru da nijedna žrtva na Kadinjači nije bila uzaludna“, istakao je Petković.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Negovan Stanković je rekao da „naša država nema drugog puta osim antifašističkog, na tom putu nas ništa nije moglo i ne može pokolebati jer se borba protiv fašizma nikada nije dovodila u pitanje“ i dodao da je Srbija podnela veliku žrtvu kako bi fašizam bio pobeđen.

Vidosav Kovačević, zamenik predsednika SUBNOR-a  je istakao da je  Srbija je 1941. godine rekla istorijsko NE fašizmu i odazvala se na poziv Komunističke partije Jugoslavije i Josipa Broza Tita i krenula u opštenarodni ustanak za oslobođenje.