Selekcija na mestu nastanka spas za Duboko

19. Oktobar 2018
Selekcija na mestu nastanka spas za Duboko

Dan i slavu preduzeća  zaposleni u JKP “Regionalna deponija Duboko” obeležili su u prisustvu predstavnika osnivača i gostiju. Od oktobra 2011. godine kada je počelo odlaganje čvrstog komunalnog otpada do danas deponija je primila više od 490 hiljada tona otpada. Da je nepostojanje selekcije na mestu nastanka problem ukazuje količina od 462 000 tona koliko je deponovano, odnosno svega 5,35% otpada građana dva grada i sedam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga je selektovano i pripremljeno ili već prodato.

Slava Deponija

Foto—N.C.

Zbog poražavajućih podataka u narednom periodu intezivno svi moramo raditi na selekciji otpada na mestu nastanka, kaže Momir Milovanović, direktor JKP “Regionalna deponija Duboko”, dodajući da su u cilju podstreka za selekciju  otpada određene količine otpada iz lokalnih sredina koje su osnivači preduzeća dopremljene kao da je selektovan.

Prošle godine primili smo 4 220 tona takvog otpada, a računi su za lokalne samouprave bili umanjeni za ukupan iznos od 7,6 miliona dinara. Iz takvog otpada izdvojili smo samo 300 tona i napravili gubitak, tako da je očigledno da mora da se radi na promeni koncept od razvrstavanja na licu mesta, preko prikupljanja do deponovanja, uveren je Milovanović.

Momir DD

Momir Milovanović, direktor JKP “Regionalna deponija Duboko” Foto–N.C.

On očekuje da će do kraja godine biti odobren projekat prekogranične saradnje u kome će 3 600 domaćinstava prigradskih naselja  Užica i Tuzle dobiti po  kantu za suvi i mokri otpad, koje će nabaviti JKP “Regionalna deponija Duboko”. Užice će dobiti o kamion za prikupljanje selektovanog otpada, ali  i presu za baliranje otpada koji se isporučuje cementarama Popovac i Beočin.

Proširenje tela deponije kasni više od godinu dana zbog loše urađenog projekta, rekao je Milovanović, ističući da je nadzor obustavio radove, jer nisu mogli da budu izvedeni po projektu koji je grčkoj firmi Enviroplan plaćeno 170 000 evra.

Čim bude odobren novi projekat počeće radovi, a JKP “Regionalna deponija Duboko”  ne plaća penale zbog kašnjenja jer nije njihova krivica, tvrdi Milovanović.

 

 

Iako je Vlada Srbije 7. juna ove godine donela odluku da se otpad iz Prijepolja, Priboja i Sjenice sa pretovarom na transfer stanici na teritoriji opštine Nova Varoš, dovozi na Regionalnu sanitarnu deponiju Duboko u Užicu, saglasnost za to moraju da daju svi osnivači ovog preduzeća, objašnjava direktor, dodajući da trenutno ne postoje uslovi za prijem otpada.  Mnogo toga još treba da se definiše da bi ta odluka mogla da zaživi, a mi još o tome nismo razgovarali, kaže Milovanović.