Sevojno- 44 godine Valjaonice aluminijuma

Autor: Slavica Panić
24. Oktobar 2019
Sevojno- 44 godine Valjaonice aluminijuma

Sevojnička Valjaonica aluminijuma Impol Seval, obeležava 44 godine od početka rada i 17 godina uspešne privatizacije. Od 2002.godine do danas obim proizvodnje sa 13 600 povećan je na 64 000 tona godišnje. Od ukupnog obima proizvodnje 96% proizvoda izvozi se na inostrano tržište a u modernizaciju fabrike uloženo je 107 miliona evra.

Bez obzira na tržišne uslove, Impol Seval iz godine u godinu beleži sve bolje rezultate. Prethodna poslovna godina jedna je od uspešnijih u poslovanju ove fabrike. Ostvarena proizvodnja je 60 130 tona od čega 49 650 tona ladno valjanih proizvoda. Ove rezultate prati dobit od 7 miliona 574 hiljade evra od čega je akcionarima isplaćena dividenda od 379 hiljada evra. Preostali iznos stavljen je u funkciju nastavka realizacije novog investicionog ciklusa.

„U prvih devet meseci ove godine, ostvarena ukupna proizvodnja iznosi 46 517 tona što je 1% više u onosu na isti period prošle godine ali je 6,8% manji od planiranog. U hladno valjanom programu ostvarena je proizvodnja od 36 623 tone što je 3,6% manje od planirane  ali i 2,4% manje u odnosu na isti period 2018-te. Tražnja za valjanim aluminijuskim proizvodima u poslenjih pola godine je u padu, zbog trgovinskog rata između SAD sa jedne i Kine i Rusije sa druge strane. To je razlog što će proizvodnja hladno valjanog programa u ovoj godini biti za oko dve hiljade tona manja od instalisanih kapaciteta“, kaže generalni direktor Impol Sevala Ninko Tešić.

Tokom ove godine, nastavljena je realizacija investicionih ulaganja čija vrednost u prvih devet meseci iznosi 4,3 miliona evra a do kraja godine još sedam tako da će ukupna investiciona ulaganja, od privatizacije do danas dostići 107 miliona.

„U ovoj godini završena je i prva faza modernizacije valjačkog stana V-2. Tokom novembra radiće se prvi deo druge faze a konačan završetak investicije na ovom valjačkom stanu biće realizovan tokom maja iduće godine. To će značiti završetak trogodišnje modernizacije čija vrednost iznosi 21 milion evra. U ovoj godini smo ugovorili i rekonstrukciju i modernizaciju L-5 frez mašina i testera čija je ugovorena vrednost 1,6 miliona evra“, ističe Tešić.

Impol Seval zapošljava 651 radika a 22 je na pripravničkom stažu. Prosečna zarada zaposlenih u prošloj godini, bez menadžmenta, iznosila je 81 hiljadu dinara a očekivanja su da će njen prosek u ovoj godini biti veći za 2-3 hiljade.

Dan preduzeća, 27.oktobar, Impol Seval tradicionalno svake godine obeležava u društvu zaposlenih, poslovnih saradnika i penzionera.

Penzioneri Valjaonice aluminijuma retki su u regionu koji posetom svoje bivše fabrike nemaju žal za nečim čega više nema. Njihova fabrika posluje sve bolje, izgleda sve modernije i savremenije i još uvek ima uređen park, klupe i travnjake, sve ono što je nekada bio simbol uspešnog i domaćinskog kolektiva.