Sistemska deratizacija na području Užica

03. Novembar 2020
Sistemska deratizacija na području Užica

Sistematsku deratizaciju postavljanjem otrovnih mamaca za uništavanje miševa i pacova u periodu od 24. oktobra do 15. novembra 2020. godine na osnovu odluke Grada Užica izvršiće stručna služba Zavoda za javno zdravlje Užice. 

Zbog epidemije COVID-19 na području Grada Užica, Zavod za javno zdravlje Užice će obaviti deratizaciju kanalizacine mreže, obale potoka (Koštičkog, Uremovačkog, Dubokog, Carinskog, Gluvaćkog i potoka u Sevojnu) koji se ulivaju u reku Đetinju, obale reke Đetinje, pijace i javnih toaleta.

Otrovne mamce ne treba dirati i premeštati, saopštili su iz Zavoda i podsetili da je neophodno onemogućiti pristup maloletnoj deci na mestima gde su izloženi mamci. Takođe, potrebno je onemogućiti pristup domaćim životinjama na mestima gde su izloženi mamci.

Treba istaći da sistematska deratizacija predstavlja osnovnu preventivnu meru za borbu protiv zaraznih bolesti s obzirom na to da glodari prenose veliki broj bakterijskih, virusnih i parazitarnih bolesti, a pored toga pričinjavaju veliku materijalnu štetu.