Školske i izložbe fotografija

22. Maj 2016
Školske i izložbe fotografija

U Istorijskom arhivu za Noć muzeja prikazana je izložba 35 fotografija Užica i okoline u periodu 1941-1945. iz privatne arhive Predraga Kovačevića. Kovačević je deo fotografija poklonio arhivu i od njih je napravljena izložba čija postavka se može pogledati u narednih mesec dana.

Autor izložbe je Željko Marković, direktor užičkog Istorijskog arhiva. Izložba se sastoji od fotografija koje je Kovačević goidnama sakupljao a na kojima se mogu videti Užice i njegovi meštani, nemački vojnici, borbe četnika sa Nemcima i Ljotićevcima u godinama tokom Drugog svetskog rata.

Foto--URP

Foto–URP

Izložene su i fotografije sa sahrane Henriha Lautnera, zeta u to vreme predsednika opštine Užice Andrije Mirkovića, koji je primio pravoslavnu veru i promenio ime u Miloš Vojnović. Najveći deo fotografija delo su Ilije Lazića, čuvenog užičkog fotografa i po prvi put se tek sada javno mogu videti.

Noć muzeja bila je inspirativna i za učenike i nastavnike Tehničke škole “Radoje Ljubičić” koji su se prvi put uključili u organizaciju ove manifestacije. Oni su pripremili izložbe na kojima su prikazana dva oldtajmera, makete učenika građevinske struke. Održana je i modna revija haljina koje su šili učenici tekstilnog smera i frizura koje su delo učenika frizerskog smera koji se izučava u ovoj školi.

Posetioci su mogli da pogledaju i zavičajni kutak u kome su izloženi eksponati užičkog kraja, koje tokom školske godine zajednički prikupljaju učenici i nastavnici ove škole, što služi za negovanje lokalne geografije i istorije. Kutak se stalno dopunjuje naporima čitavog kolektiva. 

Veliki broj posetilaca uživao je u Autobiografiji Branislava Nušića koju su izveli učenici Tehničke škole.

Foto--URP

Foto–URP

Prikazan je i dokumetrano edukativni film “Spomenici govore (Ne) zaboravljeni Užičani u Prvom svetskom ratu” koji je projakat Udruženja istoričara Užica a u kome su  pored ostalih učestovali i učenici Tehničke škole “Radoje Ljubičić”.