Školsko zvono donosi novine osnovcima

02. Septembar 2018
Školsko zvono donosi novine osnovcima

U školske klupe sutra će prvi put sesti 67.000 đaka prvaka, dok će u prvim razredima srednjih škola biti približno isti broj, 66.827 učenika. Besplatni udžbenici obezbeđeni su za oko 86.000 učenikа. 

upis-skola-890x395

Učenike u Srbiji od nastupajuće školske godine očekuje puno novina, a zаpočeće sа tri novа nastavna predmetа – Fizičko i zdrаvstveno vаspitаnje, Tehnikа i tehnologijа (sа preduzetništvom) i Informаtikа, kаo obаvezni predmet.

Nаstаvа će biti osаvremenjenа upotrebom digitаlnih sаdržаjа koji su dostupni zа većinu predmetа u prvom i petom rаzredu, što znači da će prvaci uz pomoć nastavnika osmišljаvаti i reаlizovаti projekte koristeći digitаlne medije.  Obuku za primenu digitalnih sadržaja prošlo je oko 2.000 nastavnika.

Kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje, u Srbiji je prestalo da radi 14 škola, a umesto njih formirano je sedam i to u Nišu, Kragujevcu, Novoj Varoši, Kladovu, Kuršumliji i Babušnici.

Učenici u centralnoj Srbiji imaće u narednoj školskoj godini četiri raspusta – jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust. Učenici u Vojvodini imaće jedan raspust manje, jer je izostavljen jesenji raspust.

1264_djeca_sko-628x250

Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole prvo polugodište počinje sutra i završava se 31. januara 2019. godine.

Drugo polugodište počeće u ponedeljak, 18. februara 2019. godine, a završava se u petak, 31. maja za učenike osmog razreda, odnosno u petak, 14. juna za učenike od prvog do sedmog razreda.

Na prvu kratku pauzu – jesenji raspust, uceniči će već u novembru i taj raspust trajaće četiri dana od 9. do 12. novembra.

Zimski raspust za učenike u Vojvodini, prema obrazovno-vaspitnom kalendaru koji donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, počinje 24. decembra, a završava se 14. januara 2019. godine.

Za učenike u ostatku Srbije raspust je podeljen u dva dela. Prvi deo počinje u četvrtak, 3. januara, a završava se u utorak, 8. januara 2019. godine. Neradni će biti i 1. i 2. januar zbog Nove godine. Drugi deo zimskog raspusta počinje u petak, 1. februara, a završava se u četvrtak, 14. februara 2019. godine.

Na zimski raspust se naslanja i Dan državnosti, te će tako drugo polugodište početi 18. februara.

Za učenike u Vojvodini prolečni raspust počinje od petka, 19. aprila i traje do četvrtka, 2. maja, dok za đake u ostatku Srbije pocinje u utorak, 30. aprila i traje do 3. maja. Za učenike osmog razreda predviđeno je da probni završni ispit polažu 12. i 13. aprila , a završni ispit polagaće u ponedeljak, utorak i sredu 17, 18. i 19. juna.

Turica 1

Zbog rekonstrukcije  izdvojenog odeljenja osnovne škole Stari grad u Turici 170 učenika vratiće se do februara naredne godine.  Do  tada predškolci, prvaci i učenici drugog razreda nastavu će pohađati u preuređenom delu studentskog doma, u blizini ove škole, dok će učenici trećeg i četvrtog razreda ići u matičnu školu.

http://uzickarepublikapress.rs/region/uzice/od-poda-plafona-skola-u-turici-nova/

NovaVaros

Srednjoškolci iz Nove Varoši od ove školske godine  zvanično će ići u jedinstvenu Srednju školu, a praktično će i dalje sedeti u klupama nekadašnje Gimnazije Pivo Karamatijević i Tehničke škole, koje je u skladu sa reformom nadležno ministarstvo ugasilo.

http://uzickarepublikapress.rs/region/nova-varos/ubuduce-jedna-srednja-skola-u-novoj-varosi/

Ca 4

Takođe zbog rekonstrukcije matične OŠ Dimitrije Tucović u Čajetini, do kraja novembra učenici od petog do osmog razreda će nastavu pohađati samo u prvoj smeni počev od 7, 30 u prizemlju škole u Čajetini.

Učenici od prvog do četvrtog razreda na časove će dolaziti  u popodnevnu smeni, od 14 časova, a nastava će biti organizovana u  prostoru srednje Ugostiteljsko-turističke škole.

Đačka kuhinja u čajetinskoj školi u septembru neće raditi, jer će u trpezarijama biti smešten produženi boravak za učenike mlađih razreda i Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju Zračak.

http://uzickarepublikapress.rs/region/cajetina/kraja-novembra-rekonstrukcija-osnovne-skole-u-cajetini/

Učenici osnovnih i srednjih škola u Priboju u prvu smenu će ići od 7 časova i 30 minuta, dok će nastava u drugoj smeni počinjati u 13, 30.