Skuplje grejanje za građane koji koriste usluge Gradske toplane u Užicu

Autor: Slavica Panić/Nova.rs
07. Decembar 2021
Skuplje grejanje za građane koji koriste usluge Gradske toplane u Užicu

Pored najava države da poskupljenja grejanja neće biti do kraja tekuće grejne sezone, Užičani će ipak od 1. januara plaćati 9 odsto veću cenu ove usluge. Članovi Gradskog veća na juče održanoj sednici usvojili su zahtev Gradske toplane za povećanjem cena usluga grejanja uz obrazloženje da “cene nisu menjane u poslednje tri godine, da su u proseku uvećane za 9%, tako da će vlasnici stambenog prostora plaćati 108,97 dinara po m 2 umesto dosadašnjih 99,6 dinara (cene su bez PDV-a)”. Kako je za Nova.rs danas rekao direktor JKP “Gradska toplana Užice”, poskupljenje su uslovile veće cene energenata pa bi, bez uvećanja cena usluge bilo ugroženo poslovanje toplane.

Građani Užica, daljinsko grejanje do sada su plaćali 109,95 dinara po kvadratu. Sa početkom iduće godine taj iznos će biti uvećan za 9 odsto pa će nova cena iznositi 119,86 dinara po metru kvadratnom grejne površine. U cenu je uračunat i iznos PDV od 10 odsto koji ulazi u ukupnu cenu koju plaćaju potrošači.

Direktor JKP Gradska Toplana Užice za naš portal kaže da je do poskupljenja moralo doći zbog rasta tržišne cene energenata.

„Mi smo ranije rekli da cenu usluge nećemo uvećavati do kraja godine i tako je bilo. Sa prvim uvećanim računima za energente koje smo dobili, morali smo da reagujemo. Cene će biti veće za 9 odsto od prvog januara a to je tačno tri godine od prethodnog poskuljenja. Na kraju prethodne grejne sezone cena mazuta je bila 56 dinara a sada je 75, sa tendencijom rasta. Poskupeo je i prevoz mazuta a za 12 odsto nam je uvećan i račun za gas, to je bio alarm na koji smo morali da reagujemo da bi smo bili likvidni u sledećoj godini i mogli da pružimo zadovoljavajući kvalitet grejanja“, rekao je za Nova.rs direktor JKP „Gradska toplana Užice“ Branko Filipović.

On kaže da cena isključivo zavisi od energenata pa se o ceni usluge više ne može govoriti na nekom dugoročnijem nivou. Ono što tvrdi jeste da će nova cena grejanja, koja u Užicu startue od 1.januara, biti nepromenjena najmanje šest meseci.

„U ovom trenutku ništa ne možemo da predvidimo, mazut ima tendenciju daljeg rasta cene, gas bi trebalo da se zadrži na sadašnjoj ceni. Od toga da li će se ta cena menjati zavisi i da li će cena usluge dalje rasti. Ono što sada mogu da kažem jeste da naša toplanja neće ponovo uvećavati cenu usluge do polovine iduće godine, to je za sada period za koji možemo reći da će cena biti stabilna. Sve dalje zavisi od tržišta“, ističe Filipović.

U ukupnoj potrošnji energenata, u kotlarnicama JKP Gradska toplana Užice, učešće gasa je 2/3 dok 1/3 čini mazut koji koristi jedna kotlarnica ali je njeno pokrivanje veliko. Učešće drvnog peleta je svega oko dva odsto.

Gradska toplana Užice ima oko 6.500 korisnika usluge grejanja od čega je domaćinstava tj.fizičkih lica 5.700. Užičani su inače jedni od najredovnijih platiša grejanja, pre svega fizička lica, pa je naplata usluge u ovom preduzeću na nivou od preko devet odsto.

Fotografije—Slavica Panić/Nova.rs.