Smog uvećava broj inhalirane dece

13. Decembar 2017
Smog uvećava broj inhalirane dece

Po koncentraciji čađi i dima Užice spada u najzagađenije gradove, ukazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije. Kotlina u kojoj je smešten grad i industrijska postrojenja, bez adekvatnog prečišćavanja vazduha, dosta starih automobila, veliki broj kotlarnica, grejanje na čvrsta goriva i drugi uzroci pogoduju čestom stvaranju smoga u periodu zimskih meseci.

U smogu su koncentrisani kompleksi štetnih gasova i aerosola (SO2, NO, NO2, CO, CO2…) koji povećavaju otpor u gornjim disajnim putevima, a NO i CO2 umanjuju sposobnost hemoglobina za vezivanje kiseonika.  Akutni efekti se brzo manifestuju kijanjem, kašljem, suzenjem očiju, što kasnije dovodi do bronhoopstrukcija, asmatskih napada, koji dužegodišnjem izlaganju mogu dovesti do nastanka kancera pluća.

Dečja populacija je najosetljivija na aerozagađenje zbog nezrelosti i malog promera disajnih puteva, jer kod njih je procentualno veći unos vazduha po jedinici težine tela. Njihova veća aktivnost, nego odraslih, dovodi do povećanih potreba za vazduhom, što uslovljava povećanu osetljivost na infekcije disajnih puteva u dečjem uzrastu, navodi dr Novka Garabinović Vukašinović, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece DZ Užice.

Ona dodaje da od početka grejne sezone učestalost respiratornih tegoba među najmlađim užičanima se udvostručuje, u nekim mesecima i utrostručuje, pa se samim tim i broj inhalacione terapije povećava za 50 i više procenata. Mnogo roditelja zbog izbegavanja gužvi, čekanja na inhalaciju, a i izvođenja dece na zagađen vazduh, nabavio je kućne inhalatore, pa decu dovodi samo na pregled i kontrolu, ali veliki je broj one dece koja se i inhaliraju u ustanovi.

Poređenja radi u avgustu mesecu u našoj službi inhalirano je 200 mališana, u septembru oko 450, dok je u oktobru bilo 1000 inhaliranih u ustanovi, a novembar beleži manji pad na 730, što naravno nije pravi broj primenjene inhalacione terapije na teritiriji samog grada.

U ovim brojkama najveća učestalost potrebe za inhalacionom terapijom je među decom predškolskog i ranog školskog uzrasta.

Doktorka Garabinović ističe da je u vreme povećanog aerozagađenja, smoga, potrebno ograničiti kretanje dece. Ukoliko je nemoguće izbeći ga, neophodno je nositi šal preko usta i nosa, kako bi se delom aeročestice zadržale na tkanini i tako ublažio štetan uticaj aeročestica.

Potrebno je i konzumirati što više voća, povrća, mleka i toplih napitaka (čaj, kompot….), ali i provoditi što više slobodnog vremena u prirodi, na čistom vazduhu, koga ima u izobilju u samoj blizini centra grada (Jelova Gora, Zlatibor, Tara, Bela Zemlja….).

 

uzice-grb-veliki

 

Ovaj tekst je deo projekta “Informisani lakše dišemo” koji je sufinansiran sredstvima grada Užica za sufinansiranje projekata civilnog društva iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine za 2017. godinu.