“Snaga vode” sve više privlači užičke osnovce

Autor: vodovod-ue.co.rs
22. Mart 2022
“Snaga vode” sve više privlači užičke osnovce

Komisija za dodelu nagrada u okviru likovnog i leterarnog konkurs za učenike osnovnih škola ,,SNAGA VODE “ za 2022. godinu , donela je Odluke o rezultatima konkursa. Nagrada najboljim učesnicima dodeljene su 22. marta  u prostorijama JKP “Vodovod” Užice.

Komisiju za ocenu literarnih radova činili su Branko Nikolić, profesor srpskog jezika i književnosti, Tehnička škola “Radoje Ljubičić”, Užice, Valentina Zlatković Marković, dr. filoloških nauka, Medicinska škola Užice i Darko Ranković, profesor razredne nastave, RCU (za literarni konkurs)

Najbolje likovne radove ocenjivali su Ana Lazić, diplomirani keramičar, Umetnička škola, Užice, Jelena Luković, doktor umetnosti, Umetnička škola Užice, i Sofija Bunardžić, diplomirana slikarka-keramičarka (za likovni konkurs):

Odluka:

ZA LIKOVNI KONKURS (od 255 prispelih radova)

1.nagrada: MIJA STANIĆ, osmo1 OŠ “Bogosav Janković” Kremna

2.nagrada: ANjA LUKIĆ, četvrto4 OŠ “Stari Grad” Užice

 

3.nagrada: BORIS SREDIĆ, prvo3 OŠ “Nada Matić” Užice

Odluka je doneta jednoglasno.

ZA LITERARNI KONKURS (od 19 prispelih radova)

1.nagrada: IVA PUCAREVIĆ, OŠ “Dušan Jerković” Užice

2.nagrada: JOVAN GOGIĆ, OŠ “Kralja Petra II” Užice

3.nagrada: DIMITRIJE MIJAILOVIĆ, OŠ “Slobodan Sekulić” Užice

Odluka je doneta jednoglasno.

Podsećamo, 22. marta u celom svetu se obeležava kao Svetski dan voda i posvećen je fokusiranju pažnje na značaj vode.

Ovogodišnja tema ,,podzemne vode“, treba da skrene pažnju na skrivene vodne resurse koji su oduvek bili važni, ali su nedovoljno prepoznati u kreiranju politike održivog razvoja. Uloga podzemnih voda je vitalna u vodovodnim i sanitarnim sistemima, poljoprivredi, industriji, ekosistemima i prilagođavanju klimatskim promenama.

Podzemne vode su osnovni vodni resurs na Zemlji koji snabdeva reke, jezera i bunare, obezbeđuje vodu za piće za preko 2 milijarde ljudi na našoj planeti, a njenim korišćenjem u navodnjavanju obezbeđuje se hrana za polovinu svetskog stanovništva. Podzemne vode obezbeđuju zalihe vode tokom suše i pretećih efekata klimatskih promena i daju najčistiju prirodnu vodu za piće.

Sa druge strane, voda kao resurs je najizloženija klimatskim promenama koje će nesumnjivo prouzrokovati povećane potrebe za vodom za sav živi svet.

U tom smislu i u Srbija je važno,osim racionalnog korišćenja vode, analizirati dostupnost podzemnih voda i uticaj klimatskih promena na njih. Inače, u našoj zemlji  da više od 70 odsto stanovništva u sistemima za javno vodosnabdevanje koristi izvorišta upravo podzemnih voda.