Snagu zajednice predstavljaju žene na selu

Autor: zlatiborpress.rs
20. Februar 2019
Snagu zajednice predstavljaju žene na selu

Ženski centar Užice  i Fenomena iz Kraljeva u saradnji sa Zlatiborskim  krugom  iz Čajetine i Savetom za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina  organizovali su  događaj posvećen seoskim ženama i njihovom organizovanju  na teritoriji opštine Čajetina. Radionica  je realizovana kroz projekat „Seoske žene Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga su snaga zajednice“, namenjen seoskim ženama za podršku u  započinjanju ili razvijanju započetih preduzetničkih inicijativa u oblasti poljoprivrede i  podršku ženama  u edukaciji  o značaju  udruživanja seoskih žena  i zajedničkog delovanja u zajednici.

Skup koji je realizovan kroz projekat „Seoske žene Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga su snaga zajednice“, otvorila je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost opštine Čajetina,  Bojana Božanić, ističući da je udruživanje seoskih žena veoma značajno, te da će Savet za rodnu ravnopravnost i u narednom periodu pružati podršku u  započinjanju i razvijanju započetih preduzetničkih inicijativa.

„Svake godine u plan Saveta stavljamo aktivnosti koje se odnose na unapređenje položaja seoskih žena. Smatramo da je udruživanje veoma značajno i mislim da mnogo toga možemo da postignemo u smislu ekonomskog osnaživanja žena. Mi smo tu da vam pomognemo, u smislu finansija kroz biznis planove i druge aktivnosti, kako bi pomogli unapređenju preduzetničkog duha žena u seoskim sredinama“, kaže Božanićeva.

Predsednica Upravnog odbora Ženskog centra Užice Radmila Gujaničić ističe da  udružene žene predstavljaju snagu zajednice, zato što imaju dosta potencijala koji nisu dovoljno vidljivi i prepoznati, i dodaje:

„Pre ovog sastajanja imali smo obuku za žene u agrobiznisu, kojoj su prisustvovale žene iz Raškog, Moravičkog i Zlatiborskog okruga. 24 žene su se takmičile sa svojim biznis planovima. Dve su bile sa područja Čajetine. Irena Mišović je dobila podgrant kao podsticaj za njenu proizvodnju sira. Nadamo se da ćemo uspeti da nađemo dodatna sredstva da podržimo i druge žene koje su učestvovale jer su svi biznis planovi bili izuzetno kvalitetni, tako da nas to motiviše da tražimo dodatna sredstva da bi i te žene podržali“.

Za Irenu Mišović iz sela Rudine, koja se od pre oko godinu dana bavi proizvodnjom punomasnog tvrdog sira sa dugim periodom zrenja, najpre edukacija, a zatim i dobijena sredstva mnogo znače:

„Učili smo izradu biznis planova. Moj plan je prošao dalje tako da smo od Ženskog centra Užice i Fenomena iz Kraljeva dobili opremu u vrednosti od 60 000 dinara. To nama mnogo znači u nastavku i proširenju proizvodnje“.

Jedan od primera dobre prakse je Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ iz Priboja koje je formirano 2012. godine, a koje danas posluje veoma uspešno.

„Išli smo sitnim koracima, a sada smo napravili jednu ozbiljnu priču. Osnažili smo 17 žena podelom plastenika i opreme za preradu. Upravo realizujemo novi projekat, a to je obuka žena za rad na kompjuterima, tako da ćemo postići bolju vidljivost i poslova na selu i žena koje ih obavljaju. Kada to uradimo i kada žene budu zadovoljne postignutim i onim što rade, onda smo završili veliki posao“, kaže Malina Stanojević, predsednica Udruženja „Sačuvajmo selo“ iz Priboja.

Organizatori skupa pozivaju žene da učesvuju na različitim konkursima kod Ministarstva, Delta fondacije, Telekoma… Smatraju da su žene Čajetine vrlo inicijativne i kreativne te da će udruživanjem ostvariti brojne benefite.