Sport i učenje mogu i moraju zajedno

Autor: Biljana Kuzmanović
13. Jun 2020
Sport i učenje mogu i moraju zajedno

Užice je među sedam gradova u Srbiji u kojima će se od naredne školske godine obrazovati učenici u specijalizovanim sportskim odeljenjima. Osim u našem gradu odeljenja koja će omogućiće da se unapredi kvalitet obrazovanja i vaspitanja učenika – sportista i budućih studenata visokoškolskih ustanova, a posebno budućih školovanih trenera, sportskih novinara, budućih nastavnika fizičkog vaspitanja i sportskih menadžera funkcionisaće i u  Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Novom Pazaru.

 

Ističući da se širenjem mreže sportskih odeljenja šalje poruka da sport i učenje mogu i moraju zajedno, resorni ministar Mladen Šarčević je pojasnio da  školski programi obuhvataju više specijalizovanih celina nakon čega će učenici moći da upišu fakultete po sopstvenom nahođenju i željama. On je dodao da će sportska odeljenja brojati  po 20 učenika i dodao da će od naredne školske godine, odnosno od septembra meseca u našim gimnazijama biti formirana i  tri nova programa.  Ministar je dodao da će pored sportskih odeljenja biti formirana i odeljenjima za učenike sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju i za audio vizuelne i scenske umetnosti, ali i program zvani međunarodna matura. To je vrh kada je gimnazijsko obrazovanje u pitanju, jer će učenici dobiti ulaznice za najprestižnije stipendije u zemlji i svetu, zaključio je Šarčević.


Vukadin Simović, direktor Užičke gimnazije je rekao da se početkom juna za  novo sportsko odeljenje već  prijavilo  39 učenika. On je podsetio da su ranije u ovoj školi četiri generacije učenika završile sportsku gimnaziju, ali da će program budućeg sportskog odeljenja biti potpuno izmenjen.  Simović je izrazio očekivanje da će kvalitet upisanih biti bolji s obzirom na broj prijavljenih, dodajući da prijemni ispit za sportsko odeljenje  ove godine neće biti organizovan zbog epidemije koronavirusa.


Po rečima Vanje Udovičića, ministra omladine i sporta, otvaranje sportskog odeljenja u Užičkoj gimnaziji, koja ima tradiciju preko 170 godina i koja je iznedrila neke od najvećih ličnosti Užica i čitavog regiona je izuzetno značajna za grad i okolinu. On je dodao  da je ministarstvo na čijem je čelu za sportsku halu u Krčagovu ove godine uložilo 601 000 evra, a dodatnih devet i po miliona dinara opredeljeno je za dva dečja igrališta u Užicu.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković izrazio je zahvalnost zbog višegodišnje podrške dva ministarstva, verujući da će do kraja godine biti završena dva značajna sportska objekta. To su sportska hala u Krčagovu čija gradnja je započeta 2010. godine i koja će zbirno koštati oko million i 200 hiljada evra miliona evra. Drugi objekat koji se gradi je školska sala pri Osnovnoj školi “Aleksa Dejović”u Sevojnu a vrednost radova je oko  470 hiljada evra.