Sredstva za uklanjanje četiri divlje deponije na području grada Užica

Autor: uzice.rs
07. Jul 2023
Sredstva za uklanjanje četiri divlje deponije na području grada Užica

Miodrag Petković, član Gradskog veća potpisao je sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović, ugovor o sufinansiranju projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i sprečavanja nelegalnog deponovanja otpada u 2023. godini. Ugovor je vredan 2,6 miliona dinara, od čega su 1,5 miliona dinara sredstva ministarstva a 1,1 milion dinara učešće grada Užica.

Iako se značajni napori i finansijska sredstva ulažu u prevenciju nelegalnog odlaganja otpada i čišćenje divljih deponija, u proteklom periodu na teritoriji grada Užica registrovano je nekoliko novih divljih deponija, pa će sredstva obezbeđena kroz ovaj projekat biti iskorišćena za uklanjanje istih. Oko 20 tona nelegalno deponovanog otpada nalazi se na lokaciji Pustopolje, 18 tona u Gornjoj Ćebovini, 21 tona otpada u Oskoruši i oko 15 tona otpada nelegalno je deponovano na lokaciji Studeni Do u Staparima.

Kako je prilikom potpisivanja ugovora sa predstavnicima 30 gradova i opština istakla ministarka Vujović, na ovaj način, nastavlja se borba za čistiju životnu sredinu svih građana, što je strateški cilj Ministarstva i Vlade Republike Srbije.

“U prethodne dve godine uklonili smo 730 divljih deponija, od oko 3.500 koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji, a danas smo potpisali ugovore za čišćenje više od 170 ovakvih lokacija. Akcija će trajati do 15. septembra, a mi ćemo obilaziti ove lokacije, da bismo se uverili kako teku radovi i koliko će naša zemlja čistije i lepše izgledati nakon njih”.

Ona je pozvala lokalne samouprave koje su dobile sredstava na konkursu da se jave Ministarstvu da bi dobile kamere za nadzor, ističući da je izuzetno važno sprečiti ponovno nastajanje nelegalnih smetlišta na očišćenim lokacijama.

Fotografije preuzete sa www.uzice.rs