Srpska Vlada donela dodatne mere u cilju širenja i suzbijanja korona virusa

10. Mart 2020
Srpska Vlada donela dodatne mere u cilju širenja i suzbijanja korona virusa

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici dodatne mere u cilju sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO). U skladu sa tim, uvedena je privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Narodne Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. 

Takođe, uvedena je preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom COVID-19, kao i žarištima epidemije.

Ovu situaciju je naše zdravstvo spremno dočekalo, preduzimajući sve neophodne mere kako bi broj zaraženih bio što manji. Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji našeg zdravstvenog sistema broj obolelih od koronavirusa u Srbiji je četiri. Nema mesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima, navedeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. 

Istaknuto je da se poštuju instrukcije Svetske zdravstvene organizacije, kao i preporuke naših epidemiologa, koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali i lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama. Vlada Srbije poziva građane da isključivo prate savete struke.


Situaciju u Srbiji možete pratiti na sajtu koji je pokrenulo ministarstvo zdravlja: covid19.rs. Podaci na sajtu se ažuriraju dva puta dnevno – u 8 i 18 časova.


Ministarstvo zdravlja, sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, mrežom zavoda za javno zdravlje i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom u Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama SZO izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurni epidemiologa.

Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže binformacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite, a kontakti su dostupni OVDE.


Gradjani sa područja Zlatiborskog okruga mogu se obratiti Zavodu za javno zdravlje Užice, ul. Marinković Veselina br. 4, 31000 Užice ili na brojeve telefona 064/8577-507 i 060/8577-519.


Simptomi i mere opreza

Simptomi korona virusa su: kašalj, visoka temperature i ostajanje bez vazduha.

Ukoliko mislite da možda imate korona virus, pozovite telefonom lekara. Ne idite u dom zdravlja, apoteku ili bolnicu.

Čini se da su stariji ljudi, koji imaju oslabljeni imuni sistem ili hronične bolesti kao što su astma, dijabetes ili kardiovaskularni problemi, podložniji ozbiljnim posledicama.

Zato ako imate hroničnu bolest, važno je da preduzmete posebne mere opreza kako se ne biste razboleli, jer simptomi mogu biti ozbiljniji.

Dobra higijena podrazumeva prekrivanje nosa i usta maramicom ili rukavom (ne rukama) kada kašljete ili kijate, bacanje korišćenih maramica u kantu nakon upotrebe, često pranje ruku sapunom i vodom – koristite gel za ruke ako sapun i voda nisu dostupni, izbegavanje bliskog kontakta sa ljudima koji se ne osećaju dobro i ne pipanje očiju, nosa ili usta ako vam ruke nisu čiste.

Dodatne preporuke dostupne su OVDE.