Šta je plivačko uho i kako se izboriti sa njim?

Autor: Dragana Petrović Doktor medicine/doktok.rs
15. Jul 2023
Šta je plivačko uho i kako se izboriti sa njim?

S obzirom da smo u letnjem periodu i da je vreme odmora često se dešava da zbog dužeg prisustva u vodi javi se bol u uhu. Plivačko uho ili Otitis externa, čest je problem koji se dešava odraslima i deci na moru, bazenima…Plivačko uho je zapaljenje spoljašnjeg slušnog kanala, može zahvatiti i ušnu školjku i bubnu opnu.

Najvešći uzročnik ove infekcije su bakterije I to Staphylococcus aureus I Pseudomonas aeruginosa. Ova infekcija nastaje zbog toga što voda koja udje u uho se zadržava i stvara se sredina koja je idealna za infekciju i za razmnožavanje mikroorganizama. Veoma moze biti bolno, neprijatno i moze se javiti svrab. Moguća je pojava iscedaka koji na početku može biti proziran a kasnije usled nelečenja postaje žućkaste boje i moze dovesti i do privremenog gubitka sluha.

Kako se dijagnostikuje plivačko uho?

Trebalo bi da se javite lekaru iako ovo nije hitno medicinsko stanje ali je vrlo neprijatno. Lekar će posle uzete anamneze uraditi i pregled uha otoskopom.

Kako lečimo plivačko uho?

Lecenje se sprovodi korišćenjem kapi za uši. Ove kapi su antibiotske i mogu sadrzati i kortikosteroide radi smanjenja upalnog procesa. Lečenje traje 7 dana. Bol moze biti intezivan i jak, pa ukoliko postoji koristiti analgetike.Napominjem da ne treba stavljati čvrste predmete u kanal, zagrevati, jer može dovesti do mikropovreda koje su idealne za infekciju.

Koja je prevencija za razvoj plivačkog uha?

Važno je drzati ušni kanal čist i suv. Preporučujem da se nakon plivanja bilo u moru, reci, bazenu, osuši ušni kanal od vode i očisti.To mozete uraditi tako što ćete po izlasku iz vode istresti uši naginjanjem glave u stranu i povlačenjem ušne školjke u svim pravcima. Postoje na tržištu razni sprejevi za uho radi prevencije, oni sadrze alkohol, sirćetnu kiselinu, razna ulja, ali napominjem da lečenje se isključivo vrši pomoću antibiotskih kapi.Takodje se mogu kao prevencija koristiti razni čepići za uši, kape za plivanje koje koriste i profesionalni plivači da ne bi došlo do ovog problema.

Iako je vrlo neprijatno i bolno iskustvo ne dozvolite da vam pokvari odmor. Ispoštujte preporuke i lečenje i najčešće plivačko uho prolazi bez trajnih posledica.

Ukoliko želite da razgovarate na ovu ili neku drugu temu, DokTok stručnjaci su dostupni za konsultacije i psihološku podršku svakog dana u nedelji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas.

Fotografija preuzeta sa www.doktok.rs