Šta pokloniti za babine?

31. Maj 2024
Šta pokloniti za babine?

Period nakon porođaja, pa sve do navršenih 40 dana, u narodu se naziva “babine” ili “babinje”. To je vreme kada se mama i beba prilagođavaju jedna drugoj, a istovremeno se žena oporavlja od porođaja. Nekada se na babine odlazilo sa ručkom i svim onim što bi ta majka trebala ponuditi gostima. Dakle, babine su znak podrške i poštovanja prema novopečenim roditeljima. Ukoliko imate poznanicu koja se nedavno porodio i želite da je obradujete lepim i promišljenim poklonom, nastavite da čitate.

Nakit – tradicionalni poklon za mamu i bebu

Nakit za novorođenče može biti simboličan gest koji predstavlja blagoslov i sreću za bebinu budućnost, a zlato je idealan poklon za rođenje deteta. Tradicionalno, ovo su često bili komadi nakita poput zlatnih lančića ili narukvica; danas, iako se trendovi menjaju, mnogi roditelji i dalje vole da svojoj bebi poklone neki komad nakita koji će moći da sačuva kao posebnu uspomenu.

Ovo može biti prilika i da se majci pokloni nešto posebno što će je podsećati na njenu novi ulogu, ali i na snagu i lepotu koju nosi majčinstvo. Narukvice, ogrlice ili prstenje sa simbolima kao što su srce, cvetovi ili figurice beba često su izbori koji se smatraju posebno simboličnim za ovu priliku.

Prstenje ili narukvice sa gravurom bebinog imena i datuma rođenja takođe su popularni izbori za poklon mami, koje će ona jednog dana moći da im ustupi.

Slatkiši – učinite im prve dane još slađim

Slatkiši su takođe popularan izbor poklona povodom rođenja deteta. Gurmanski kolači, raskošne čokoladne ili personalizovani slatkiši mogu biti poseban dar za novopečene roditelje.

Ovi pokloni ne samo da dodaju dodatnu slatkoću samoj proslavi, već i pružaju roditeljima priliku da se opuste i uživaju u malim zadovoljstvima dok se prilagođavaju na novu ulogu.

Slatkiši poput voćnih torti, čokoladnih pralina ili sveže pečenih kolača mogu biti sjajan način da se nova mama obraduje i nagradi za sve što je prošla, a poklon će biti još posebniji ukoliko ga sami spremite. Izvadite svoj najbolji recept za Pavlovu tortu, bajaderu ili neku drugu poslasticu i ukrasite ih na poseban način.

Ovim gestom ćete pokazati da brinete o svojoj prijateljici koliko i o sebi i da vam je zaista stalo do toga da se ona oseća što bolje.

Odeća i obuća za bebu

Odeća je još jedan popularan poklon za rođenje deteta. Bez obzira na to što bebe brzo rastu, odeća je uvek korisna. Kada birate odeću za bebu, birajte mekane materijale poput pamuka, koji su nežni prema bebinoj koži. Sve benkice, odelca, čarapice, kape i slično su uvek dobrodošli.

Takođe, možete razmotriti i kupovinu sezonskih komada odeće, poput toplih džempera za zimu ili laganih bodića za leto. Obuća je takođe važan deo garderobe bebe, pa razmislite o poklonu mekih cipela ili čarapica.

Iako bebe u prvih nekoliko meseci života obično ne nose obuću, kada počnu da istražuju svet oko sebe, obuća postaje važan deo njihove garderobe. Kada birate obuću za bebu, važno je da izaberete mekane, fleksibilne i udobne cipelice koje omogućavaju prirodan razvoj stopala.

Igračke – neka budu spremne za bebu kada poraste

Igračke su neizostavan deo detinjstva i igraju važnu ulogu u razvoju dece, te su bitne za njihovo mentalno zdravlje.

Prilikom biranja igračaka za bebu, bezbednost je najvažniji faktor. Postarajte se da igračke budu napravljene od bezbednih materijala koji ne sadrže štetne hemikalije i koje nemaju oštre ivice ili sitne delove koji bi mogli da budu opasni za bebu. Takođe, birajte igračke koje su testirane i odobrene.

Na primer, za novorođenče su idealne igračke koje imaju kontrastne boje i različite teksture kako bi ih privukle i podstakle razvoj vida i dodira. Za starije bebe, igračke koje podstiču istraživački duh, kao što su interaktivne prostirke sa zvečkama ili blokovi za slagalice, mogu biti odličan izbor.

Možete kupiti i igračke koje nisu nužno namenjene za bebin trenutni uzrast, ali s kojima će moći da se igraju u nekom trenutku. To mogu biti knjige sa šarenim ilustracijama, igračke koje svetle i proizvode zvukove, ili igračke koje podstiču logičko razmišljanje i rešavanje problema.

Kutija za uspomene – za čuvanje najlepših trenutaka

Kutija za uspomene ili album za fotografije može biti predivan poklon koji roditeljima omogućava da čuvaju dragocene trenutke sa svojom bebom. To može uključivati ​​mesto za fotografije, prve uspomene, kao što su prvi zubić ili prva vlas kose, kao i prostor za beleženje posebnih trenutaka i događaja.

Ova kutija može biti poput vremenske kapsule, mesto gde roditelji mogu čuvati sve što čini priču njihove bebe, od prvih dana pa do prvih koraka, odnosno, gde mogu redovno dodavati nove predmete, fotografije i uspomene kako beba raste.

Rođenje deteta je poseban događaj koji zaslužuje pažljivo odabrane poklone. Bez obzira da li se odlučite za praktične predmete koji će olakšati brigu o bebi, personalizovane poklone koji će ostati kao draga uspomena ili nešto drugo, važno je da poklon bude pažljivo odabran i da bude u skladu sa željama roditelja. 

Ukoliko imate neku posebnu ideju za koju niste sigurni, uvek možete pitati roditelje da li misle da će im to biti potrebno ili korisno, ili da li je bezbedno za njihovu bebu.

Korišćene fotografije

https://unsplash.com/photos/baby-lying-on-fabric-cloth-oko_4WnoM98

https://unsplash.com/photos/person-holding-babys-hand-in-close-up-photography-tCbTGNwrFN