Stari grad za novi izgled Užica

22. Maj 2017
Stari grad za novi izgled Užica

Emir Kustirica i akademik Branislav Mitrović u prisustvu gradonačelnika Užica, Tihomira Petkovića i članova njegovog kabineta obišli su tvrđavu Stari grad, o kojoj prvi pouzdani istorijski izvori potiču iz 14. veka.

manekeni

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković ne sumnja da će nakon revitalizacije Stari grad postati najznačajniji turistički proizvod Užica, verujući da će Kusturica, Mitrović i Nikola Selaković pomoći realizaciju te dugogodišnje ideje.

Za Emira Kusturicu rekonstrukcija tvrđave predstavlja neophodan potez za popravljanje turističke ponude. On je prilikom trećeg obilaska lokaliteta Stari grad podsetio da Užice ima najstariju hidrocentralu u Evropi i sedam kilometara dug put na mestu stare pruge, naglašavajući da je potreban kompletan arhitektonski i građevinski zahvat  i da tvrđava treba da postane istorijski predmet interesovanja.

kusta i grad

Pristup samoj tvrđavi, koji se često navodi kao najveći izazov, treba urediti veoma pažljivo, ocenio je akademik Branislav Mitrović, koji je naglasio da mu je čast što će biti u prilici da učestvuje u projektu. Ovako eksponirana lokacija, kao reper i zaštitni znak jednog grada, zaslužuje novi dah, novi korak i novi input za razvoj samog Užica, smatra akademik Mitrović.

kusta 1

Prema najavama, Zavod za zaštitu spomenika kulture već letos će krenuti sa prvom fazom radova na konzervaciji tvrđave, a očekuje se da će biti konzervirane postojeće zidine, postavljena zaštitna ograda, a na najvišem nivou starog zdanja biće obnovljena takozvana Donžon kula i postavljen vidikovac.

Javna nabavka i izbor izvođača radova biće završeni do kraja meseca, pa će radovi početi najkasnije početkom jula i trajati do septembra.

To će biti prva obnova Starog grada još od perioda od 1973. do 1984. godine kada je obavljena poslednja arheološka istraživanja, konzervacija i delimična restauracija.

Inače, akademik Branislav Mitrović koji je tokom vikenda prvi put obišao lokaciju užičke tvrđave Stari grad, stvaralac je koji za sobom ima više od sto pedeset konkursa i oko sto pobeda, profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, dopisni član SANU, nosilac dve nagrade za životno delo (Nagrada za životno delo Inženjerske komore Srbije i Nagrada za životno delo Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS)).

Mitrović je i dobitnik mnogobrojnih profesionalnih nagrada – Velika Borbina nagrada za arhitekturu u bivšoj Jugoslaviji, zatim Oktobarska nagrada grada Beograda, nagrade za arhitekturu Novosti, nagrade Saveza arhitekata Srbije, Salona arhitekture i druge.

Profesionalnu potvrdu je takođe stekao i mnogobrojnim priznanjima za izvedene objekte.