Startovala školska godina puna novina

01. Septembar 2017
Startovala školska godina puna novina

Novа školskа godinа zа učenike osnovnih i srednjih školа počela je danas. Učenike petog razreda očekuju tri nova predmeta, a ukupno 200 škola u Srbiji će dobiti i elektronske dnevnike.

U klupe užičkih osnovnih škola u narednoj školskoj godini sedeće 625 đaka prvaka, što je za oko stotinu manje nego prošle školske godine. Na području koje pokriva Školska uprava Užice (grad Užice i opštine Arilje, Požega, Kosjerić, Čajetina, Bajina Bašta, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) upisano je 2 080 prvaka (prošle godine 2 230).

Oko stotinu prvaka manje u užičkim osnovnim školama u odnosu na prošlu godinu Foto--URP

Oko stotinu prvaka manje u užičkim osnovnim školama u odnosu na prošlu godinu Foto–URP

U osnovnim školama u Užicu najviše učenika upisano je u OŠ “Dušan Jerković”-138, zatim u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra Drugog 125. U školi Stari grad nastavu prvog razreda pohađaće 101 učenik, u “Nadi Matić” 91, a najmanji broj je u OŠ “Slobodan Sekulić” 60. Škola u Sevojnu upisala je 68 prvaka, dok je u osnovnim školama u Karanu 17, u Kremnima 14 a u Ravnima 10 đaka prvaka.

I ove godine učenici su upisani u četiri odeljenja u Osnovnoj školi Nada Matić”. Branislava Jovičić, direktorka škole istakla je da je upisan 91 učenik u četiri odeljenja u matičnoj i šest učenika u izdvojenom odeljenju u Gostinici.

Tokom raspusta u OŠ "Nada Matić" dosta se radilo na sređivanju učioničkog prostora, kaže Branislava Jovičić, direktorka škole Foto--URP

Tokom raspusta u OŠ “Nada Matić” dosta se radilo na sređivanju učioničkog prostora, kaže Branislava Jovičić, direktorka škole Foto–URP

U odnosu na prošlu godinu to je po jedno odeljenje više u matičnoj školi i u izdvojenom odeljenju. U matičnoj školi upisane su i tri grupe predškolaca i jedna grupa u Gostinici – ističe ona, dodajući da škola nema tehnološkog viška već da je iz svih predmeta bilo slobodna radna mesta za određeni procenat norme.

Direktorka škole je navela i da je tokom raspusta u matičnoj školi i u izdvojenom odeljenju zamenjeno 650 metara kvadratnih parketa i da je 14 kabineta, učionice za predškolske grupe i deo hola u školi u gradu okrečen.

Grad je ovu školu predložio za projekat rekonstrukcije mokrih čvorova, instalacija, sređivanje dvorišta i hola i nadogradnju šest učionica.

Govoreći o izdvojenom odeljenju škole u Gostinici ona je istakla da je gradonačelnik Užica, Tihomir Petković u aprilu ove godine potpisao projekat o energetskoj efikasnosti ove škole (o čemu je naš portal pisao 27. januara 2017.) sa Vladom Švajcarske, ali da se u posao još nije ušlo.

 

Informacija koja ja imam je da je preobiman tender zbog adaptacije odeljenja psihijatrije Zdravstvenog centra Užice za koje su takođe opredeljena sredstva po ovom projektu. Za sada nemam informacije kada će se pristupiti rekonstrukcije škole u Gostinici za koju smo nabavili 80 kubnih metara drva za grejanje tokom zimskog perioda, rekla je Jovičićeva.   

Druženje i učenje pamte se celog života Foto--URP

Druženje i učenje pamte se celog života Foto–URP

Prvake u OŠ “Nada Matić” pozdravio je Petar Blagojević bivši učenik ove škole koji sada  u Gradskom veću između ostalog vodi brigu o školstvu. On je prvacima poručio da najpre budu zdravi i nasmejani, ali i da se raduju zajedničkom druženju i učenju u ovoj školi.

Inače, u prvi rаzred osnovnih škola u Srbiji ove školske godine krenulo je  68 128 učenika, što je za 722 manje nego prošle godine.

Novi predmeti za učenike petih razreda su fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija i informatika i računarstvo.

Đaci će ove godine imati i jesenji raspust. Prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, jesenji rаspust biće 9. i 10. novembrа а kako zatim sledi vikend, učenici i nаstаvnici odmаrаće se četiri dаnа.

Zimski raspust će i za školarce u centralnoj Srbiji ove godine biti podeljen na dva dela. Prvi deo zimskog rаspustа biće tokom novogodišnjih i božićnih prаznikа, od 30. decembrа 2017. do 8. jаnuаrа 2018, а drugi deo od 1. do 9. februаrа 2018.

Evidentan sve manji broj đaka u školama u Srbiji Foto--URP

Drugarstvo i prve simpatije rađaju se već u klupama osnovnih škola Foto–URP

Prvo polugodište se zаvršаvа 31. jаnuаrа, а drugo počinje 12. februаrа. Prolećni rаspust trаje od 2. аprilа do 9. аprilа.

Zа učenike osmog rаzredа školskа godinа se zаvršаvа 31. mаjа, а zа đаke od prvog do sedmog rаzredа 14. junа. Za mаturаnte gimnаzijа nаstаva se zаvršаvа 24. mаjа, a za učenike zаvršnih rаzredа trogodišnjih i četvorogodinjih srednjih stručnih školа 31. mаjа. Ostаli srednjoškolci se rаspuštаju 21. junа.

U pilot-projekat “E-prosveta” od septembra će biti uključeno 200 škola, a prvi servis koji će biti primenjen jeste elektronski dnevnik koji treba da omogući nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima brz, jednostavan i pouzdan način vođenja evidencije. Roditelji će moći da pristupe podacima iz dnevnika o svom detetu.

Kako je ranije najavljeno, školske uniforme bi trebalo da budu uvedene u 55 odsto škola.

 

Početkom svake školske godine iz Ministarstva unutrašnjih poslova apeluju na vozače da povedu posebnu pažnju dok voze u zonama u kojima se nalaze škole i da prilagode brzinu kretanja svojih automobila.

Podsećamo da je brzina kretanja u zoni škole u naselju ograničena na 30 km/h, u periodu od 7 do 21 h, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

Podsećamo da je za prekoračenje brzine u zoni škole predviđena kazna i do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom do 12 meseci.