Startovala upisna trka u srednje i na fakultete

04. Jun 2017
Startovala upisna trka u srednje i na fakultete

Iako su zvanično na raspustu, učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola uveliko se pripremaju za polaganje testova koji predstoje.

Do 6. juna prijemni ispite za proveru posebnih sposobnosti polagaće kandidati koji žele da upišu neku od umetničkih srednjih škola (muzičku, baletsku i likovnu), kao i određene gimnazije (sportsku, filološku i matematičku). Preliminarni rezultati očekuju se do 7. i 8. juna, a konačni od 9. do 12. juna.

 

Osmaci koji ne upisuju neko od ovih odeljenja, rangiraju se na osnovu rezultata male mature i opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole.

Test iz srpskog jezika polagaće se 14. juna, dan kasnije iz matematike, a 16. juna zakazano je rešavanje kombinovanog testa.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 18. juna, a nezadovoljni đaci moći će da podnesu žalbe sutradan. Konačni rezultati male mature biće poznati 23. juna.

Budući srednjoškolci svoje liste željenih škola podnose 24. i 25. juna. Zvanični rezultati rasporedele kandidata po srednjim školama i gimnazijama biće objavljeni 3. jula.

Đaci od prvog do sedmog razreda osnovne škole, u školu idu do utorka, 13. juna, dok će srednjoškolci koji nisu na završnoj godini, ići sedam dana duže – do 20. juna.

Diploma o položenom završnom ili maturskom ispitu, jedan je od uslova za konkurisanje za fakultet. Oni koji je steknu do juna, moći će da polažu prijemni ispit na fakultetu u prvom krugu, dok će ostali morati da sačekaju drugi krug, koji se organizuje u septembru.

 

Trka za željeni indeks na državnim fakultetima većinom počinje 21. juna predajom dokumenata, dok će lista primljenih brucoša biti objavljena do 10. jula.

Dokumenta se uglavnom predaju od 21. do 25. juna, dok prijemni ispiti počinju 26. juna i traju do 1. jula. Rang-liste objavljuju se od 3. do 10. jula, kako bi se upis završio do 19. jula.

Oni koji ne budu zadovoljni ishodom u prvom upisnom krugu, sreću mogu okušati i u septembru. Drugi upisni krug počinje predajom dokumenata od 1. do 5. septembra. Prijemni ispiti polažu se 6. i 7. septembra, a konačna rang-lista biće objavljena 13. septembra.

 

uzice-grb-velikiOvaj tekst je deo projekta “Ključ dobrog posla je stručniji pojedinac” sufinasiran sredstvima grada Užica za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017.godini.