Startuju poreske novine za frilensere u Srbiji

01. Jul 2023
Startuju poreske novine za frilensere u Srbiji

Svi frilenseri u Srbiji od danas imaju svoje mesto na novom portalu preko koga će moći brzo i jednostavno da prijave prihode koje su ostvarili radeći kao “slobodnjaci” i uz povoljniji poreski tretman izmire obaveze i ostvare pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje. Potrebno je da tokom jula frilenseri u Srbiji podnesu poresku prijavu za prva dva kvartala ove godine. Portal Frilenseri dostupan je od 1. jula na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Frilenseri će prilikom podnošenja poreske prijave preko novog portala unositi ukupan iznos prihoda ostvarenog u kvartalu, obeležiti da li su zdravstveno osigurani po nekom drugom osnovu i na kraju odabrati jedan od dva modela samooporezivanja. Nakon podnošenja prijave dobiće uplatnicu sa QR kodom za brzo plaćanje. Na portalu će moći da vode evidenciju o svim uplatama i da po završetku kvartala sve uplate, jednim klikom prevuku u poresku prijavu.

Portal sadrži niz korisnih alata za sve postojeće, ali i potencijalne frilensere – test samoprocene da li ispunjavaju uslove da budu frilenseri, kalkulator poreskih obaveza na osnovu kojeg će birati jednu od dve opcije za oporezivanje, kao i vodič u kojem će naći odgovore na najvažnija pitanja. Procene su da bi portal u početku moglo da koristi i do 100.000 frilensera koji ostvaruju prihode radeći za druga fizička lica u Srbiji ili za fizička i pravna lica u inostranstvu, ističu iz Naled-a.

Saradnja sa frilenserima u okviru radnih grupa bila je od ključnog značaja na putu iznalaženja najboljeg rešenja za regulisanje prava i obaveza frilensera u Srbiji, što je doneo ovaj portal. Rešenje je prilagođeno svima, bilo da povremeno rade neke poslove ili im je to svakodnevica, rekla je Slavica Savičić, državna sekretarka u Ministarstvu finansija.

Direktor tima za IT i preduzetništvo u kabinetu predsednice Vlade Nenad Paunović saopštio je da je prema ranijim istraživanjima Beograd bio među top 10 destinacija za digitalne nomade, te da veruje da će ih novi model oporezivanja frilensera ohrabriti da još više dolaze.

Po njegovim rečima, portal Frilenseri donosi precizno rešenje za sve, jer smo insistirali da u što manje klikova dođe do plaćanja poreza.

Ono što nas čeka u budućnosti jesu obuke za javne službenike i frilensere, razvoj neblagovremene poreske prijave, generisanje i punjenje baze pitanja i odgovora kroz kontakt formu, monitoring i dalje izveštavanje o korišćenju portala, a ono što predlažemo institucijama jeste uvezivanje portala Frilenseri sa sajtom Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i razvoj engleske verzije portala, budući da i nerezidenti mogu biti frilenseri,  rekla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

Inače, novi model samooporezivanja frilensera je rezultat jednogodišnjeg rada i pregovora Ministarstva finansija, Poreske uprave, kabineta predsednice Vlade Srbije, kao i predstavnika udruženja frilensera, a izrada portala podržana je kroz projekat za promociju inovacija StarTech, kompanije Philip Morris, koji sprovodi NALED.