Stipendije za 187 učenika i studenta sa teritorije Užica

Autor: uzice.rs
14. Decembar 2021
Stipendije za 187 učenika i studenta sa teritorije Užica

I ove godine Grad Užice stipendijama nagrađuje trud svojih učenika i studenata. Na konkurs je pristiglo 196 prijava, od kojih je 187 ispunilo neophodne uslove. Komisija je razmotrila sve pristigle prijave, a na osnovu pravilnika utvrđeno je da će stipendije u školskoj 2021/22 godini primati 54 učenika srednjih škola i 133 studenata.

Stipendije se isplaćuju za period septembar- jun, odnosno deset meseci u školskoj godini za koju je stipendija dodeljena. Sredstva su opredeljena budžetom grada Užica, a osnov za utvrđivanje visine stipendije je prosečna neto zarada po zaposlenom u Republici Srbiji za mesec avgust 2021. godine i to za učenike srednjih škola 10% od osnova, za studente prve i druge godine studija prvog stepena 15%, za studente treće i četvrte godine studija prvog stepena 20% i za studentne pete i šeste godine studija prvog stepena i studente drugog stepena studija 25%.

Na osnovu ove računice talentovani učenici će mesečno dobijati po 6 500 dinara, studenti prve i druge godine studija prvog stepena 9 700 dinara, studenti treće i četvrte godine studija prvog stepena 12 900 dinara, a studenti pete i šeste godine studija prvog stepena i studenti drugog stepena studija 16 200 dinara.

Podsetimo, pravo na stipendiju mogu ostvariti učenici srednjih škola i studenti prve godine osnovnih studija pod uslovom da su u prethodnoj školskoj godini ostvarili prosek od 4,80 i osvojili jedno od prva dva mesta na okružnom takmičenju, prvo, drugo ili treće mesto na republičkom ili jedno od prvih pet mesta na međunarodnom takmičenju.

U pitanju su nagrade osvojene na takmičenjima koja su obuhvaćena Kalendarom koji donosi Ministarstvo prosvete. Za studente druge i viših godina studija prvog stepena, uslov su položeni svi ispiti iz prethodne godine studija i ostvarena prosečna ocena iz prethodne godine najmanje 9,00. Studenti studija drugog stepena, pravo na stipendiju ostvaruju pod uslovom da su nezaposleni, imaju sve položene ispite u prethodnoj godini i ostvarenu prosečnu ocenu najmanje 9,00.