Dovoljno đubriva za sve malinare

16. Oktobar 2018
Dovoljno đubriva za sve malinare

Užice je jedan od 25 gradova u Srbiji kome je dodeljeno mineralno đubrivo KAN 27% N koje će biti podeljeno vlasnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Osim Užica na području Zlatiborskog okruga đubrivo za koje je odobrenje dala Vlada Srbije dobiće poljoprivrednici u Čajetini, Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši.

maline u gajbi

Prijavljivanje proizvođača za podelu 286 tona biće u mesnim  kancelarima i u Kancelariji za poljoprivredu  i trajaće cele naredne nedelje (22- 26. oktobra). Registrovani poljoprivredni proizvođači u obavezi su da dostave  zahtev za dodelu pomoći, dokaz o aktivnom statusu domaćinstva i potvrdu o biljnoj strukturi na osnovu koje će i biti utvrđena površina zasada maline.


Javni poziv za dodelu mineralnog đubriva u oblasti malinarstva dostupan je OVDE. 


Maksimalno količina koja može biti isporučena jednom registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu  je 500 kilograma, odnosno do jednog hektara površine. Količina đubriva će se proporcionalno biti smanjena u odnosu na površinu pa će tako onaj ko malinu uzgaja na površini površini od 20 ari moći da računa na 100 kilograma đubriva, objasnio je Nemanja Nešić, predsednik Saveta za poljoprivredu. On je dodao da je vrednost obezbeđenog đubriva oko 10 miliona dinara, a transport u iznosu od oko million dinara platiće grad.

Sladjana maline

Slađana Stanković, predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača  kaže da ova pomoć dobro dođe proizvođačima malina, jer su u protekle dve godine pretrpeli štete kako u proizvodnji tako i u ceni. Ona je pozvala proizvođače da se prijave u mesnim kancelarijama na teritoriji gde žive bez pravljenja gužvi i redova jer đubriva ima sasvim dovoljno. Stankovićka je dodala da proizvođači koji su se proletos upisivali u Karanu i za to plaćali 400 dinara, ukoliko žele đubrivo moraju se sada prijaviti bez ikakvih materijalnih izdvajanja.

Popis poljoprivrede koji je počeo 1. oktobra i traje do 30. novembra trebalo bi da pokaže pravo stanje zasada svih biljnih kultura koje se gaje u Srbiji. Nakon obrade ovih podataka i nadležne službe grada Užica imaće precizne podatke o površinama pod kojima se nalaze malinjaci. Trenutna procena nadležnih je da se radi o površinama od oko 600 hektara.