Stočartsvo, mehanizacija i organska proizvodnja

11. Maj 2017
Stočartsvo, mehanizacija i organska proizvodnja

Poljoprivredni proizvođači sa područja grada Užica od ponedeljka 15. maja moći će da predaju zahteve za subvencionisanje stočarske proizvodnje, nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme ili za organsku proizvodnju. 

Na sajtu www.uzice.rs istaknuto je sedam poziva za dostavljanje dokumentacije za nabavku steonih junica, krava i teladi simentalske rase, nabavku umatičenih grla ovnova, jagnjadi, jarčeva, koza i jaradi, nabavku određenog broja sistema za mužu, organska proizvodnja, nabavku opreme za plasteničku proizvodnju, nabavku sistema za zalivanje i mreža za protivgradnu zaštitu i nabavku poljoprivredne mehanizacije.

Grad Užice subvencioniše plasteničku proizvodnju Foto--URP

Grad Užice subvencioniše plasteničku proizvodnju Foto–URP

Od ukupno 25 miliona dinara koliko se u 2017. godini našlo na budžetskoj poziciji koja je namenjena poljoprivredi najmanje polovina sredstava biće opredeljena za subvencionisanje po oblastima i u skladu sa  pozivima zavisiće od interesovanja poljoprivrednika i nije unapred određen što je novina.

Tvrdim da novi metod subvencionisanja neće uticati na pravljenje redova i neće dovesti do situacija da će bilo koji poljoprivrednik koji ispunjava formalne uslove (da ima registrovano gazdistvo, da živi na teritoriji Užica i da je izmirio poreske obaveze za prethodnu godinu) biti odbijen, istakao je Nemanja Nešić, predsednik užičkog Saveta za poljoprivredu.

Uvesti kriterijume koji podrazumevaju površinske, kvalitativne, organizacione i druge parametre podrazumeva ozbiljan, kompleksan i osetljiv posao. Procenili smo da bi nivo subjektivnosti u ocenjivanju smanjio transparentnost u odlučivanju. Verujemo da će biti dovoljno novca za sve koji podnesu zahtev za subvencije i da neće biti sumnji u ispravnost podele sredstava, uveren je Nešić.

On je dodao da će grad finansirati sve ono što nije predmet konkursa Ministarstva poljoprivrede, a tiče se poljoprivredne proizvodnje.

Grad će pomoći nabavku krava starosti od dva do 17 meseci i od 27 do pet godina Foto--URP

Grad će pomoći nabavku krava starosti od dva do 17 meseci i od 27 do pet godina Foto–URP

Pojašnjavajući na konkretnim primerima on je naveo da će na primer u govedarstvu grad subvencionisati nabavku simentalske rase teladi junica, krava starosti od dva do 17 meseci i od 27 meseci do pet godina, za razliku od Republike koja subvencioniše ove kategorije samo od dva do 17 meseci.

U pogledu nabavke mehanizacije i opreme grad će subvencionisati do 60.000 dinara sisteme za zalivanje, mreže za protivgradnu zaštitu, opremu za plastenike, muzilice, laktoftize, dok će Republika izdvajati sredstva za nabavku mehanizacije i opreme preko navedenog iznosa. Za ovakav način podrške lokalna samouprava se rukovodila i potrebama malih proizvođača.

Polovna mehanizacija biće predmet konkursa koji će biti raspisan krajem leta u Užicu Foto--URP

Polovna mehanizacija biće predmet konkursa koji će biti raspisan krajem leta u Užicu Foto–URP

Nešić je naglasio da do sada nije bilo zainteresovanih za organsku proizvodnju, ali on smatra da grad i regija poseduju potencijale za tu oblast i zato je opredeljenje da se subvencioniše.

Inače, jedan registrovani poljoprivredni proizvođač može konkurisati na više poziva i konkursa, ali najveći odobreni iznos ne može preći 250.000 dinara.

Sredstva će se odobravati po redosledu podnošenja potpunih zahteva, a konkurs će biti otvoren do utroška planiranih sredstava. Prijem zahteva počinje u ponedeljak, 15. maja u kancelariji broj 28 u Gradskoj upravi Užice, a za dodatne informacije zainteresovani se mogu obratiti na telefon 031/590-163.

Treba istaći da je u Užicu zvanično registrovano preko 6 000 poljoprivrednih gazdinstava, a voćarstvo i stočarstvo su prepoznati kao prioritetne oblasti poljoprivredne proizvodnje zbog tradicije, tržišne pozicije i opredeljenja samih poljoprivrednika.

Po strukturi registrovanih gazdinstava izdvajaju se dve kategorije- jedna koja ima socijalnu komponentu bez tržišne jake perspektive, dok drugoj grupi pripadaju poljoprivredna gazdinstva koja poseduje veće površine i bave se ozbiljnom proizvodnjom što ih stavlja u poziciju i da zapošljavaju druga lica.

Na području Užoca pod zasadima malina nalazi se 550 hektara zemljišta Foto--URP

Na području Užoca pod zasadima malina nalazi se 550 hektara zemljišta Foto–URP

Zbog ovakve podele promenjena je i strategija subvencionisanja, pa će ove godine grad Užice izdvajati sredstva za prvu kategoriju poljoprivrednih gazdinstava, dok će ozbiljniji proizvođači moći da se nadaju sredstvima nadležnog ministarstva i drugih fondova, kaže Nemanja Nešić. On podseća da će poljoprivrednicima iz Srbije od jeseni biti dostupna sredstva IPARD programa iz kojih će do 2020. godine biti uloženo oko 230 miliona evra.

Namenska sredstva uticaće na unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih i prerađivačkih kapaciteta i unapređenje bezbednosti hrane u Srbiji, a sve u cilju usaglašavanja poljoprivrede Srbije sa standardima Evropske unije.

Dodeljivaće se u oblasti proizvodnje i prerade mesa, mleka, voća, povrća i useva, zatim za organsku proizvodnju, sprovođenje strategija lokalnog razvoja, aktivnosti u ruralnom turizmu i za tehničku pomoć stručnjacima.

Krajem leta biće raspisan i konkurs za nabavku sadnog materijala za voćarstvo, zatim konkurs za nabavku polovne mehanizacije i za živinarsku proizvodnju.