Struja i gas ponovo poskupljuju od prvog maja

Autor: balkangreenenergynews.com
28. April 2023
Struja i gas ponovo poskupljuju od prvog maja

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da će cena struje za domaćinstva 1. maja porasti za osam, a cena gasa za devet odsto. Povećanje cena struje i gasa je deo stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, ističu iz resornog ministrastva tvrdeći da su se izborili za najnižu korekciju i pored pritisaka.

 

Poskupljenje struje od osam odsto praktično znači da će prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za 250 dinara, saopšteno je.

Cena gasa i struje za domaćinstva će i pored korekcije ostati među najnižima u Evropi i to prvenstveno zbog dotacija države, dodalo je ministarstvo. Država želi da obezbedi nesmetano snabdevanje i očuvanje životnog standarda građana, zbog čega je Vlada izdvojila četiri milijarde dolara u budžetu i pomogla socijalno najugroženijim potrošačima.

Ministarstvo je uputilo apel lokalnim samoupravama da pomognu svim potrošačima koji imaju status socijalno ugroženog kupca da se prijave kako bi ostvarili umanjenje računa.

Ujedno, saopštenje sadrži podsetnik za građane da nastave sa štednjom. „Građani, ne zaboravite da se odgovorno ponašate prema električnoj i toplotnoj energiji. Štedite, jer uštedama pomažete sebi, vašem novčaniku i dajete dobar primer vašoj deci“, dodato je.

Građani su od oktobra do januara postigli uštedu 10 odsto električne energije, objavilo je ministarstvo i dodalo da će nastaviti sa subvencionisanjem mera poboljšanja energetske efikasnosti i da će ubrzo biti raspisan još jedan javni poziv.