Studenjak u Krčagovu motor visokog školstva u okrugu

14. Septembar 2016
Studenjak u Krčagovu motor visokog školstva u okrugu

Druga faza radova na Studentskom domu u Krčagovu nastavljena je pre 20 dana i po planu bi trebalo da bude gotova do kraja februara 2017. godine. Za očekivati je da se u objekat čija je neto površina 4130 metara kvadratnih i koji će imati 276 kreveta u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama prvi studenti usele narednog oktobra, kaže gradonačelnik, Tihomir Petković.

On podseća da je u prvu fazu izgradnje Ministarstvo prosvete uložilo 96 miliona dinara plus PDV, a da drugu fazu sa 126,5 miliona dinara finansira takođe nadležno ministarstvo. Tokom druge faze biće završeni unutrašnji radovi (stolarija, bravaraija, keramika), svi priključci, fasada, pristupne saobraćajnice i parking.

Direktor Studentskog centra Užice, Milivoje Ristanović podseća da je trenutno u Turici smešteno 112 budžetskih studenata. U novom objektu za čije opremanje će biti potrebno između 40 i 50 miliona dinara, biće i dve sobe sa osobe sa invaliditetom, ističe Ristanović.

Očekujemo da će i treću fazu koja podrazumeva opremanje doma, finansirati ministarstvo, jer je ovo izuzetno značajan objekat za razvoj visokog školstva u čitavom regionu, smatra i gradonačelnik Užica. Petković kaže da gradsko rukovodstvo ne može samo da definiše koji studijski programi će se školovati, najavljujući razgovare sa privatnim univerzitetima koji bi mogli da otvore svoje ispostave u Užicu. Cilj je da to budu univerziteti koji imaju perspektivu kako bi se oni koji ih završe zapošljavali i ostajali u Užicu, smatra Petković.

Gradonačelnik kaže da će do kraja meseca, on i saradnici, završiti posete u 100 privatnih firmi koje su započeli na startu mandata. Poenta ove akcije, tvrdi on, je šta i kako gradska vlast može da učini da oni koji uspešno posluju u našem gradu obezbede nove i sačuvaju postojeće kadrove.

U čudnoj smo situaciji, kako u samom Užicu tako i u celoj Srbiji, da mnogo ljudi traži posao, a privrednici nam se, s druge strane žale da ne mogu da nađu kvalitetne kadrove, ističe Petković. Kaže da će gradske strukture kada sagledaju kompletnu situaciju, znati kakav stav će zauzeti prema ministarstvu kada je školovanje srednjoškolaca i akademaca u Užicu u pitanju. Nesporna činjenica je da nedostaje zanatskih zanimanja, ali bez obzira na to Tehnička škola nije uspela ove godine da upiše odeljenje valjaoničara i livaca (javila se samo tri učenika), navodi gradonačelnik. Smatra da je greška u lošoj marketinškoj prezentaciji tog smer i što roditeljima nije jasno poručeno da je grad spreman da kroz stipendiranje finansira one koji hoće da uče zanate. Prvi čovek Užica, kaže da grad već godinama stipendira dobre studente za koje se u startu zna da se neće zaposliti u našem gradu, iz razloga što nemaju mogućnost za to, zato što žele da ostanu u Beogradu ili imaju ambiciju da odu u inostranstvo. Zato imamo ozbiljnu nameru da izmenimo sistem stipendiranja i da akcenat bacimo na finansiranje srednjoškolaca, koji se opredele za zanate. Takvima garantujemo da će imati posla i samim tim će ostajati u gradu, tvrdi Petković.