Studenti online za “dečaka leptira”

16. Mart 2017
Studenti online za “dečaka leptira”

Svesni da svuda ima bolesnih koji čekaju na nečiju pomoć 150 studenata Učiteljskog fakulteta iz Užica uložilo je napore da uspe humanitarna predstava „Jesmo li online“, čiji autor je  prof. dr Danijela Vasilijević. Premijerno izvođenje i 85 000 dinara namenili su „dečaku leptiru“ Despotu Laziću iz Bajine Bašte.

Bolest je prolazno stanje i svako koga snađe mora se boriti, a zdrave osobe su iskreni saveznici u tome, kaže Nađa Đoković, studentkinja druge godine na odseku za učitelje.

Izuzetni glas Nađe Đoković (sedi), studentkinje druge godine Učitelsjkog fakulteta izazvao je emocije prisutne publike Foto--Milisav Šuljagić-Creative production

Izuzetni glas Nađe Đoković (sedi), studentkinje druge godine Učitelsjkog fakulteta izazvao je emocije prisutne publike Foto–Milisav Šuljagić-Creative production

Želeli smo da predstava uspe, jer ima jaku poruku da današnjicu moramo menjati kroz promenu navika, ideala i idola. Pokazali smo šta su prave vrednosti za koje se treba boriti i da smo svi ljudi, a da je do nas da se potrudimo da budemo bolji pa će nam tako biti i u okruženju.

Ljiljana Veizović, doktorantkinja na odseku za učitelje navodi da joj je zbog dugotrajnih proba bilo teško da uskladi privatne i poslovne obaveze, ali da je zadovoljstvo bilo raditi „namensku“ predstavu. Ističe da joj je drago što su studenti kroz ovu predstavu shvatili čar prethodnih vremena i što su naučili o tradiciji i običajima koji su nažalost uglavnom zaboravljeni.

Ljiljana Veizović (u sredini) i pored privatnih i poslovnih obaveza uskladila probe za predstavu Foto--Milisav Šuljagić-Creative production

Ljiljana Veizović (u sredini) i pored privatnih i poslovnih obaveza uskladila probe za predstavu Foto–Milisav Šuljagić-Creative production

Glumci i pevači su potegli u svakom smislu, ali verujem da će im kasnije dosta značiti u stvaranju prigodne atmosfere u radu sa decom za šta se i školuju na Učiteljskom fakultetu u Užicu. Želim da istaknem važnost motivacije, koja je naročito izražena u ovoj predstavi, za šta najveće zasluge pripadaju profesorki Danijeli Vasilijević, koja se dokazala kao ekspert za to.

Pozitivna atmosfera među studentima došla do izražaja na premijeri Foto--Milisav Šuljagić- Creative production

Pozitivna atmosfera među studentima došla do izražaja na premijeri Foto–Milisav Šuljagić- Creative production

Jedini profesionalni glumac, među 150 studenata osnovnih, master i doktorskih studija je Hadži Nemanja Jovanović koji kaže da su studenti sjajno prepoznali tematiku i da su uspeli da iskažu emocije, ocenjuje on. Studenti su se maksimalno trudili čak su i zanemarili poneku fakultetsku obavezu da bi se publici poklonili kao pravi profesionalci sa kojima je uvek zadovoljstvo sarađivati, kao i sa profesorkom Danijelom Vasilijević.

Studenti Učiteljskog fakulteta shvatili su važnost poznavanja tradicije Foto--Milisav Šuljagić- Creative production

Studenti Učiteljskog fakulteta shvatili su važnost poznavanja tradicije Foto–Milisav Šuljagić- Creative production

Profesor doktor Danijela Vasilijević, želela je da kroz prizmu sadašnjosti i prošlosti progovori o otuđenju i empatiji, koja nas suočava sa sobom, nesebično i bezuslovno budeći dobrotu i humanost. Ističe da je predstava ustvari priča o nama, o oba sveta bez namere da se suprstavljaju već objedinjuju pitanjem Jesmo li online? Ili u podkontekstu Jesmo li na liniji života?

Druga predstava u režiji prof. dr Danijele Vasilijević sa studentima Učiteljskog fakulteta Foto--privatni album

Druga predstava u režiji prof. dr Danijele Vasilijević sa studentima Učiteljskog fakulteta Foto–privatni album

 

Govoreći o drugoj predstavi u nizu koju potpisuje, zajedno sa studentima Učiteljskog fakulteta i glumcem Narodnog pozorišta iz Užica, Hadži Nemanjom Rankovićem, autorka podvlači da nema nameru da kritikuje savremeno društvo, već suočavajući prošlost sa sadašnjicom, staro sa novim, tradicionalno sa modernim već joj je namera da ukaže na važnost samosvesnosti i društvene odgovornosti pojedinca.

Dokazali da su na liniji života Foto--Milisav Šuljagić- Creative production

Dokazali da su na liniji života Foto–Milisav Šuljagić- Creative production

Za muzički deo predstave zadužena je prof. dr Danijela Sudzilovski, dok su tehničku podršku pored kompletnog tehničkog osoblja Učiteljskog fakulteta pružili i Narodno pozorište, Terzića avlija, KUD Sevojno, Udruženje građana Era, Audio dizajn „Nova“ i kafe poslastičarnica Una.

Studenti Učiteljskog fakulteta spremni su da se uskoro poklone i publici u Republici Srpskoj Foto--Milisav Šuljagić- Creative production

Studenti Učiteljskog fakulteta spremni su da se uskoro poklone i publici u Republici Srpskoj Foto–Milisav Šuljagić- Creative production

Inače, prva predstava „Vaskrsni Srbijo“ koju je prof.dr Danijela Vasilijević prošle godine uradila povodom 100. godina Prvog svetskog rata, 9. aprila biće izvedena u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banja Luci, povodom potpisavanja saradnje između Filološkog fakulteta iz Banja Luke i Učiteljskog fakulteta iz Užica.