Subvencije Grada i Ministarstva rudarstva i energetike za građane Užica

Autor: uzice.rs
25. Oktobar 2023
Subvencije Grada i Ministarstva rudarstva i energetike za građane Užica

Dva Javna poziva upućena su prethodnih dana građanima Užica, koji žele da stepen energetske efikasnosti u svojim porodičnim kućama i stanovima podignu na viši nivo i ostvare značajne uštede energije. Prvi se odnosi na energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, a drugi na stambene zajednice.

Prema rečima Nade Jovičić gradske većnice za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, iako je ove godine u samom Javnom pozivu dosta novina cilj je isti, a to je unapređenje energetske efikasnosti i poboljšanje kvaliteta vazduha.

“Za projekat “Čista energija i energetska efikasnost za građane Srbije” koji grad realizuje u saradnji sa Ministarstvom rudrastva i energetike opredeljeno je 36,2 miliona dinara za ovu godinu i poziv je otvoren do 31. decembra 2023. godine, ali tu neće biti kraj jer će novim konkursom biti nastavljen u januaru 2024. To praktično znači da se neće prekidati jer realizacija ovog projekta traje do kraja 2027. godine”.

Javnim pozivom predviđeno je devet mera, dok se deseta koja se odnosi na tehničku dokumentaciju kombinuje tamo gde je neophodno i pravilnikom previđeno. Zamena spoljne stolarije, postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice mere su koje se i pove godine mogu koristiti. Takođe, zamena neefikasnih ložnih uređaja kotlovima na gas i kotlovima ili pećima na pelet su mere koje se subvencionišu uz novu meru koja se odnosi na zamenu grejne instalacije, koja sama po sebi ne može da ide, već uz zamenu ložnog uređaja. Sledi ugradnja toplotnih pumpi, ugradnja solarnih kolektora i solarnih panela, uz koje se može korisiti mera tehnička dokumentacija koja može biti delom subvencionisana ukoliko to želi korisnik. Za ove mere pojedinačno subvencija je 50 odsto, a prema novom pravilniku mogu se koristiti i paketi mera.

“Osnovni paket mera podrazumeva stolariju i izolaciju i može tehnička dokumentacija za meru izolacije, tamo gde je to neophodno i za ovaj paket subvencija je 55 procenata. Za standardni paket mera koji obuhvata osnovni tj. stolariju i izolaciju, može da se koristi i mera zamene ložnog uređaja kao i zamena cevnog sistema za one koji to žele i za ovaj paket subvencija iznosi 60 odsto. Napredni paket podrazumeva standardni paket uz ugradnju solarnog panela ili solarnog kolektora i ukupan iznos subvencije je 65 procenata. Važno je naglasiti i da je grad u obavezi da direktno sarađuje sa privrednicima, što znači da se subvencionisana sredstva prebacuju direktno privrednom subjektu a ne fizičkom licu. Pošto se ovaj projekat realizuje u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u njemu mogu učestvovati ozakonjeni objekti, a kada je reč o stanovima u stambenim zgradama oni koji su u sitemu daljinskog grejanja ne mogu koristiti mere zamene ložnih uređaja i grejne instalacije, već isključivo zamene stolarije”.

 

I projekat koji se odnosi na stambene zajednice, sprovodi se se u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Gradom i podrazumeva energetsku sanaciju stambenih višeporodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja. Gradska većnica Nada Jovičić naglašava da prijavom na ovaj javni poziv stambene zajednice nemaju obavezu da potpišu ugovor o energetskoj sanciji, jer cilj je prikupljanje prijava zainteresovanih stambenih zajednica za energetsku sanaciju zgrada, radi stvaranja uslova za izradu tehničko-ekonomske i pravne studije koja će se finansirati bespovratnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Ono što smo u obavezi je da nakon isteka roka, a javni poziv je otvoren do 20. novembra u roku od mesec dana napravimo rang listu i dostavimo je resornom ministarstvu. U ovom pozivu nema mere zamene stolarije, jer je obuhvaćena prethodnim pozivom, već su obuhvaćeni izrada termoizolacije zidova, krovnog dela i negde cevnog sistema i delova grejnog sistema. Znate da je svaka toplana u obavezi da u narednom periodu krene u naplatu po potrošnji i ovo je projekat koji će stambenim zajednicama omogućiti upravo to. Pravo po ovom javnom pozivu nemaju stambene zajednice koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, zbog specifičnih uslova i nemogućnosti klasične energetske sanacije”.

Javni pozivi su objavljeni na zvaničnoj internet stranici grada Užica, gde se može preuzeti i neophodna dokumentacija za prijavu.

Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Užica za 2023. godinu

Javni poziv za izbor stambenih zajednica – kandidata za energetsku sanaciju stambenih i stambeno-poslovnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja

Prva fotografija u tekstu preuzeta sa www.uzice.rs