Subvencije za poljoprivredu od aprila

18. Januar 2021
Subvencije za poljoprivredu od aprila

Grad Užice je u budžetu za 2021. godinu opredelio 32 miliona dinara za subvencionisanje mera u poljoprivredi, što je pet miliona dinara više nego u prethodnoj godini. Planirano je da pozivi za dodelu subvencija za poljoprivredu budu raspisani u aprilu mesecu. Prema rečima člana Gradskog veća za privredu i poljoprivredu Slobodana Kuzmanovića, prate se potrebe poljoprivrednih proizvođača i u prethodnoj godini najveće interesovanje je iskazano za kupovinu poljoprivredne mehanizacije.

Foto–uzice.rs

Prošle godine imali smo 242 korisnika koji su kupili opremu za poljoprivredu. I ove godine u planu su subvencije za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, nabavku protivgradne mreže, sistema za navodnjavanje, zatim subvencije vezane za ovčarstvo, govedarstvo i naravno pčelarstvo.

Kuzmanović je istakao da je za februar planirana sednica Saveta za poljoprivredu gde će se sa poljoprivrednim proizvođačima i stručnom poljoprivrednom službom razmatrati ideje i doneti konačne odluke u vezi subvencija.

Subvencije ćemo dodeljivati tamo gde je to najpotrebnije, gde su naši poljoprivredni proizvođači iskazali najveće potrebe. U ovoj godini izdvojili smo tri miliona dinara za projekat sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. Subvencionisali smo program nabavke profesionalnih plastenika, gde je 26 poljoprivrendih proizvođača sa teritorije Grada dobilo plastenike u vrednosti od 168 hiljada dinara uz učešće proizvođača od 20 hiljada dinara. Ovo je bila dobra mera i proizvođači su bili zadovoljni.

Naši proizvođači su takođe zainteresovani za kupovinu sadnica, na to su uticali i povoljni uslovi na evropskom tržištu što se tiče pre svega proizvodnje maline, imamo i izvoz sveže šljive tako da ćemo u zavisnoti od potreba subvecionisati nabavku sadnica voća, kaže Kuzmanović.

Kada je reč o privredi užičkog kraja Kuzmanović tvrdi da je privreda našeg kraja veoma razvijena, što se vidi prema prilivu sredstava u budžet Grada Užica. Dolaskom auto-puta do Požege, pokušaćemo da dovedemo neke nove investitore, pre svega mislim na Slobodnu zonu u Sevojnu. Vodili smo razgovore sa predstavnicima i osnivačima Slobodne zone gde postoje grinfild i braunfild lokacije, imamo hale koje su slobodne i pokušaćemo da tu ostvarimo investicije. Grad je uvek tu da pomogne privrednicima, postoje odluke Grada koje subvencionišu gradnju, tako da ćemo nastaviti i u narednom periodu da pomažemo privredu, rekao je Kuzmanović.